Close

Zó zet je die laatste stappen naar een vega(n) lifestyle!

Denk je eraan om te stoppen met vlees eten, of wellicht van vega naar vegan te gaan, maar weet je niet zeker of je die dierlijke producten kunt laten staan? Vast wel! Met deze 7 tips kun jij voor eeuwig afscheid nemen van die vlees- zuivel- of kaas cravings!

1. Bedenk waarom je het doet

Sinds mijn 11e at ik al geen vlees meer, maar ik was er heilig van overtuigd dat melk en kaas ‘geen kwaad’ konden. De koe ging er immers niet aan dood, right? Pas op het moment dat ik documentaires zag zoals Food Inc. en Cowspiracy gingen mijn ogen open. Ik durfde kritisch te kijken naar mezelf en besefte dat mijn intenties wel goed waren, maar dat de waarheid anders lag.

Vervolgens heb ik even een zwembad vol gejankt, en besloot ik de volgende dag een challenge te doen (om vervolgens nooit meer anders te willen). Je kunt immers nooit meer terug naar die onwetendheid. Als je weet waarom je het doet, dan sta je ook steviger achter hetgeen wát je doet. Ik vertel mijn uitgebreide verhaal ook in deze podcast, waar ik verder in ga op de probleempjes waar ik tegenaan liep als beginnende vegan.

2. Wees voorbereid

En dat bedoel ik echt in de breedste zin van het woord! Dus als je graag (meer) plantaardig zou willen eten, lees je dan goed in. Dat hoeft echt geen jaren te duren, maar zorg dat je de wetenschappelijke basisinfo over B12, ijzer, calcium, magnesium en plantaardige eiwitten gewoon paraat hebt. Scheelt weer een hoop getwijfel als die ene betweterige carnivoor-collega je onder de tafel probeert te lullen.

Daarnaast betekent vooruit denken ook dat je rekening moet houden met het feit dat ons land ingesteld is op vleeseters. En dat is prima, zolang je wel goed voor jezelf zorgt.
Mijn favoriete ‘onderwegsnacks’ zijn bijvoorbeeld notenrepen, fruit of tomaatjes met hummus. Als je altijd wat gezonds en lekkers in je tas hebt, voorkom je dat je onderweg onverhoopt een McDrive in sukkelt.

3. Spice up your life

Op de één of andere manier hebben veel mensen alleen peper, zout en, als ze heel wild zijn, misschien wat knoflook- en paparikapoeder in de kast staan. Maar vul voor de verandering je kruidenrekje eens aan! Niet alleen de smaak van je gerechten wordt beter; sommige varianten zijn ook nog eens antioxidanten (zoals kaneel, kurkuma, gember, oregano en peterselie). Win-win!

Van drooggekookte groenten met een kwak zout en een klont margarine wordt niemand vrolijk, en een vegan al helemaal niet. Dus: maak er een specerijenfeestje van. Bestrooi je groenten royaal met kruiden en roerbak ze, zodat de bite en vitaminen niet verloren gaan. Als je van een gerookte smaak houdt kun je amandelen of gerookte paprikapoeder toevoegen, en probeer voor de verandering de grillstand van je oven eens. Wedden dat jouw juicy seitanburger lekkerder is dan die vette, zompige zemenlapjes die je bij de snackbar gewend was?

Broodje pulled no-pork. BAM!

4. Vegan uit eten

Vandaag de dag is plantaardig uit eten gaan niet meer zo’n issue als toen ik zeven jaar geleden vegan werd. Ja, het wordt misschien een issue als je in je oude vertrouwde hamburgerkot opeens een vegan variant wilt bestellen, maar wellicht is het dan tijd om afscheid te nemen. Ga in jouw buurt op zoek naar andere leuke tentjes, die wél vega(n) friendly zijn. Als je anders gaat eten, zul je misschien ook naar andere plakken op zoek moeten naar lekkere gerechten. Maar hey, het is zo tof om gewoon ergens binnen te vallen waar plantaardig voedsel op de kaart staat en allemaal nieuwe smaken uit te proberen! Apps zoals Happy Cow zijn daar uitermate geschikt voor, zo kun je precies zien welke tentjes er bij jou in de buurt zitten (ook ideaal als je op vakantie bent!).

En natuurlijk kan een béétje redelijk restaurant altijd een salade voor je maken, maar eerlijk is eerlijk, die ijsbergslaatjes met een verdwaalde tomaat komen op een gegeven moment ook weleens je neus uit. Zorg dat je weet waar je terecht kunt en neem gezellig wat vleeschvrienden mee om te laten proeven hoe heeeeerlijk plantbased voer is.

5. Geleidelijk stoppen is ook oké

Nee, maar echt! Hoewel cold turkey (HA!) vegan worden voor sommigen geen probleem is, kunnen de meeste mensen zulke grote veranderingen niet in één keer behappen. De beste manier is dus om het langzaam uit je leven te schrappen. En… luister niet naar de judgy, vingerwijzende schreeuwers (want die zijn er!) die roepen dat je dan ‘niet goed bezig bent’, maar omring je met mensen die ook een positieve mindset hebben. Azijnzeikerds heb je precies niet nodig in je leven 🙂

Eet je nog vlees? Begin dan bijvoorbeeld twee of drie keer per week vlees te vervangen door vega(n) vleesopvolgers, falafel, gegrilde tempé en diverse bonen. Bouw dat vervolgens op als het goed gaat. Hetzelfde geldt voor kaas, yoghurt, kwark en andere dierlijke producten als je vegetariër bent. Ga lekker voor sojayoghurt en kwark, probeer verschillende merken vegan kaas, neem plantaardige boter als je normaliter roomboter eet en gebruik plantenmelk om je cappuccino op te schuimen. De keuze is reuze! Voordat je in de gaten hebt, is je lijf gewend aan plantaardig voedsel, zonder dat het lijkt alsof je enorm inlevert op smaak en structuur.

6. Grijp niet alleen naar brood met kaas

Veel mensen die geen vlees meer op brood willen gaan over op kaas. Toch is dat niet de oplossing, hoe goed je intentie ook is. Voor kaas gaan immers ook een shitload aan kalfjes dood en bovendien is het door de verzadigde vetten allesbehalve gezond voor je lijf. Ga liever voor gegrilde groente, vegan kaas, gegrilde kipstuckjes of verse hummus. Pindakaas kan ook (lekker met banaan, whoohooo), maar kies dan voor een variant zonder toegevoegde suiker als je op je gezondheid wilt letten. Hetzelfde geldt voor jam, trouwens. Hou je van afwisseling? Check dan zeker ook dit artikel met allemaal verrassende vegan bloodbelegjes.

Sommige mensen denken niet te kunnen stoppen met vlees ‘omdat ze het zo lekker vinden’. Maar hey, back to reality, vlees an sich smaakt nergens naar. Het is een dood dier, dus als dat niet goed gekruid wordt smaakt het daar ook naar! Dus óf je vindt de vleeskruiden lekker, óf je zoekt een bite, óf je lichaam vraagt om bepaalde voedingsstoffen in vlees, zoals ijzer, wat je ook makkelijk uit plantaardig voedsel kunt halen. Simple as that.

7. Gewoon volhouden

Het goede nieuws is: smaakbeleving en -voorkeuren veranderen met de tijd, dus waarschijnlijk heb jij na een periode met alleen maar heerlijk vegan voer alleen nog een crave naar veggienuggets in plaats van Mac. Je lichaam past zich namelijk heel snel aan.

En weet je? Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd, maar uiteindelijk zul je toch altijd zelf achter je eigen keuzes moeten staan. Bedenk dus voor jezelf waaróm je in de eerste plaats koos voor (meer) plantaardig in je leven. Steeds meer onderzoeken tonen immers ook aan dat vlees en zuivelproducten bad shit zijn voor je lijf, dus waarom niet kiezen wat het beste is voor de dieren, de wereld én voor jezelf? Precies!

Hoe hebben jullie de stap ervaren van omni naar vega? Of van vega naar vegan? Waar hadden jullie moeite mee en wat ging juist heel easy? Let me know! Ik ben heel benieuwd, dus laat het weten in de comments of Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk

svg10 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow