Close

Waarom jij als vrouw niet zomaar ‘een hulk’ wordt van krachttraining

‘Ja, leuk hoor Cilla, die krachttraining en CrossFit verslaving van jou. Maar ik heb echt geen zin om er straks uit te zien als een vent.’ Oh, oké. Dus wat je eigenlijk zegt is dat je wilt wél fitter, sterker, sneller en strakker wilt worden, maar dat je lichaam eruit moet blijven zien alsof dit niet zo is? Right.

Laat ik je maar meteen gerust stellen. Je krijgt niet het lichaam van een gorilla als je drie keer in de week een CrossFit lesje meepakt of gezellig wat aanklooit met barbells. Ain’t gonna happen. Vrouwen met het lichaam van een elite atleet trainen ook als een elite atleet, en dat is meerdere keren per dag, dag in, dag uit. Het is hun werk; hun leven draait om trainen, eten, slapen en wedstrijden.

Hoe jij er na een tijdje krachttraining of CrossFit uit komt te zien, is dus vooral een combinatie van wat je verorbert, hoe vaak je in de gym staat en, niet te vergeten, je genen. En ja, fanatiek trainen kan na een periode zeker je lijf shapen en mooi gevormde billen, benen of armen opleveren. Maar 1 ding is zeker: je moet je als vrouw scheel trainen wil jij een mega gespierd lichaam krijgen.

Testosteron

Een van de redenen hiervoor, is omdat vrouwen simpelweg een lager testosteronniveau hebben dan mannen. En niet zo’n beetje ook! Ter vergelijking: de normale waarde van mannen ligt tussen de 200-1200 ng/dl, tegenover een 15-70 ng/dl van vrouwen. Dus zelfs een man met vrij lage waardes (200 ng/dl), heeft nog steeds twee keer meer voorraad dan een vrouw die aan de top staat bij de normale waardes (70 ng/dl).

In other words: de kans dat je van krachttraining of CrossFit een big ass kledingkast met een legging wordt, is vrijwel onmogelijk zonder dat je gebruik maakt van ‘hulpmiddelen’. Uiteraard kun je als vrouw best gespierder worden als je dat graag wil, maar het is zelfs voor mannen die dit willen soms al een lastig karwei. Je moet als vrouw dus een aantal jaar flink aan de bak om op een gezonde, natuurlijke manier spiermassa op te bouwen.

Foto: Vivienne Magalie

Meer verbranden? Meer liften!

Dat gezegd hebbende, vind ik dat elke vrouw aan krachttraining of CrossFit zou moeten doen. En ja, gewoon lekker zwaar ook. Niet alleen omdat je er sterker en strakker van wordt, maar ook omdat de vetverbranding veel langer doorgaat na de training dan dat je alleen een uurtje op die suffe loopband staat te hupsen.

Mensen denken vaak dat cardio de holy grail is om af te vallen, maar het omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding verschilt heel erg tussen mensen. Daarnaast is gebleken dat wanneer je regelmatig zeer intensief traint, je ook meer vet verbrandt als je een keer wat minder traint. Voor krachttraining geldt dat het de vetverbranding na de training nog een extra boost geeft, die wel tot twee dagen(!) aan kan houden. Op langere termijn neemt ook de hoeveelheid spiermassa toe, en meer spiermassa betekent meer calorieën verbranden in rust. Hatseflats!

Extra spiermassa stimuleert je stofwisseling en dat betekent: Hallo strakker, fitter lichaam!

Maar ik ben nog niet klaar. Wissel 5 kilo vetmassa in voor 5 kilo spiermassa en je verbrandt rustig 25 tot 50 calorieën per dag extra. En oh ja, nu ik je toch enthousiast heb gemaakt, nog één ding: spiermassa weegt meer dan vetmassa. Het kan daarom zijn dat je geen verschil ziet op de weegschaal, maar wel aan je kleding merkt dat je bent afgevallen. Dus als je denkt: “Hey, mijn lichaam ziet er nogal goddelijk uit, maar ik weeg nog ongeveer hetzelfde (of meer!) dan voorheen, geen paniek. Ik ben zelfs 5 kilo zwaarder geworden sinds ik aan CrossFit doe, maar wel met een kleinere jeansmaat als toen ik begon. Just sayin’. 

Conclusie?

Zolang jij uit de buurt blijft van anabolen word je echt geen ‘vent’. Dus hup hup opschieten; lekker richting die zware gewichten, ladies. Eet gezond, plantaardig en vooral: niet te weinig. Slaap genoeg, train zwaar, kreun, piep en grom. Word sterker, slanker en de meest awesome versie van jezelf. Lap de oubollige en slaapverwekkende opvattingen over hoe ‘vrouwen zouden moeten trainen’ aan je laars en ga ervoor… ook als dit soms stompzinnige opmerkingen en ongevraagde meningen van middelmatige figuren oplevert. Jij weet nu wel beter!

Doe jij aan CrossFit of krachttraining? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk

svg6 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow