In bijna zeven jaar tijd dat ik nu vegan ben, heb ik al de meest hilarische opmerkingen over mijn levensstijl voorbij horen komen. Mensen weten op de een of andere manier toch niet altijd wat ze ermee aanmoeten. En hoe epic mijn plant based lunchboxje er ook uitziet; deze zes vooroordelen blijven zó hardnekkig plakken, dat het stiekem ook wel weer een grappig blogonderwerp is.
1. ‘Vegans zijn fokking irritant en dringen je hun mening op. Voeten tussen de deur, alles.’
Omni’s vinden gesprekken met herbi’s meestal strontvervelend. Zo’n vega betweter die je dan even met je Nase op de feiten kwakt… tja, dat kan lastig zijn. Veel mensen wíllen dingen namelijk helemaal niet weten, omdat verandering nu eenmaal een dingetje is. En dan neem je ze óók nog hun oh zo diervriendelijk geslachte bio-biefstukje af. Met je Jehova attitude!
‘Ja, dat inderdaad! En ik doe al zoveel voor de natuur en dinges!’
Awesome! Maar als je eenmaal snapt hoeveel leed vlees en zuivel veroorzaakt, weet dat dierlijke eiwitten ongezond zijn en dat het klimaatprobleem voor het grootste deel wordt veroorzaakt door de bio-industrie, dan kun je niet meer terug. Als iemand anders daar poep aan heeft, dan wil een vegan daarover in dialoog. Big issues lossen namelijk niet spontaan op, wel? We zullen serieus met z’n allen iets moeten doen, willen we binnenkort nog steeds een beetje fatsoenlijk op deze aardkloot kunnen wonen.
En ja, er zijn ongetwijfeld ook bloedirritante vegans die non-stop met hun belerende vingertje zwaaien en alleen maar kunnen azijnzeiken. Aan de andere kant kan dat ook het geweten zijn van de vleeseter die op dat moment wel wéét dat hij fout bezig is, maar daar niet teveel over na wil denken… #foodforthoughts
2. ‘Op planten alleen kun je niet leven, dus vegans hebben standaard tekort aan voedingsstoffen.’
Door alle groenten, peulvruchten, noten, antioxidanten en vezels die je binnenkrijgt met plant based voer eet je gezonder dan de gemiddelde mens, wat hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas kan voorkomen. Daarnaast moet je als vegan alleen een B12 supplement bijslikken, maar dat is door de slechte kwaliteit van het vlees heute ook aan te raden voor vleeseters. De mensen die ik ken met een B12 tekort eten allemaal dierlijke producten. Just sayin’.
Nope. Je kunt volledig leven op planten en met een gezond, gevarieerd vegan voedingspatroon kom je niets tekort. Nee, óók geen eiwitten, zoals voedingswetenschapper Katan ook al eens vertelde in een interview bij RTL Summer Night.
‘Maar mensen zijn omnivoren! Vet onnatuurlijk wat je allemaal roept, Cilla!’
Mwah. Valt mee. De mens is geëvolueerd vanuit de voornamelijk plantenetende aap, naar de omnivore mens, zoals ook in dit boek (aanrader!) van antropoloog Roanne van Voorst staat. Op deze manier hadden ze op dat moment een hogere overlevingskans, omdat er meer voedsel kon worden gegeten. Maar wat we in de oertijd deden, is nu totaal niet meer relevant. Men leefde in de oertijd ook in grotten, maar ik ken weinig mensen die daar nu ook nog heel content mee zouden zijn…
Met deze food overload in het Westen, hebben we dus de luxe om te kunnen kiezen voor voedsel dat niet alleen gezonder is, maar ook lekkerder én diervriendelijker. Hoe fijn is dat?
3. ‘Vegan zijn is kapot duur!’
Als jij je groente, fruit en noten op de markt haalt, is dat allesbehalve duur. Daarnaast verkopen Lidl en Aldi ook veel vega producten, zoals suikervrije granola, ongebrande noten en sojamelk. En ik denk niet dat je wakker ligt van de prijs van een paar blikken bonen…
Plantaardig eten is niet duur, het kan zo duur zijn als je het zelf maakt. Als je elke dag vleesvervangers wilt en alleen maar boodschappen doet bij bio-winkels, ja… dan wordt het prijziger. Maar wat kost een kwalitatief goede biefstuk? Of een keurmerk tonijn? Juist.
4. ‘Pfff, het is hopi lastig! Dan kan ik nooit meer ‘normaal’ uit eten.’
Ik vraag me soms stiekem een beetje af of mensen die dit zeggen wel internet hebben. Er zijn zo ontzettend veel vega(n) (friendly) restaurants te vinden, zeker in de randstad. En woon je daar niet? Dan kun je van tevoren natuurlijk altijd het restaurant bellen en vragen naar de mogelijkheden voor vegans.
Een beetje kok wil met liefde aan de gang met groenten, granen en specerijen. Zo niet? Dan is het een pauperrestaurant met een schijndode chef waar je niet heen zou moeten willen. Simpel eigenlijk. Van groentediscriminatie wordt niemand vrolijk, right?
5. ‘Vegans zijn een druppel op de gloeiende plaat. Dan kun je zeker ook geen auto meer rijden en warm douchen?’
Mensen eten gemiddeld in hun leven zo’n 1500 dieren. Als je stopt met vlees eten, dan red je er dus eigenlijk 1500. ‘Ja, maar dan eet een ander ze wel op.’ Nee. Iemand anders gaat niet opeens 3000 dieren eten. En besides, eigenlijk boeit het ook geen hoela wat een ander doet. Het gaat om jou. JIJ draagt er niet aan bij. En 1500 dieren; dat is wel iets meer dan een druppel, toch?
Veganisten vragen niet of je wilt ophouden met eten. Veganisten vragen of je ná wilt denken over wat je in je waffel schuift. Wat dat betekent voor andere levende wezens die niet dood willen, bijvoorbeeld. Of wat het betekent voor ons klimaatprobleem. Of voor je eigen gezondheid. Ik pretendeer niet dat ik heilig ben omdat ik dieren niet als voedsel zie. Ik vind alleen wel dat iedereen hoort na te denken over de consequenties van zijn of haar keuzes. Je bent zeg maar niet alleen op de wereld…
Dat betekent niet dat je dan koud moet douchen, nooit meer in een auto kunt stappen of de wasmachine uit het raam moet flikkeren. Maar wel dat je iets korter of wat minder heet kunt douchen, je kunt gaan voor een elektrische bak, je telefoon kunt recyclen of dat het energielabel van je wasmachine even kritisch kan worden bekeken. Easy AF.
6. ‘Veganisten zijn dunne, magere en zweverige geitenwollensokken en dat ben ik niet. Dus ik zal nooit veganist worden.’
Er zijn dunne vegans, dikke vegans, sterke vegans, slappe vegans, sexy vegans, jonge, oude, zweverige, wetenschappelijke, luie, actieve, chagrijnige, vrolijke, luidruchtige en stille. Zoveel mensen, zoveel vegans. Het feit dat er zweverige vegans zijn, wil niet zeggen dat álle vegans zweverig zijn. Net zoals niet alle moslims radicaal zijn, alle blondines dom of elke Amerikaan zwaarlijvig.
Anyway, het woord ‘geitenwollensok’ mag er überhaupt wel een keertje uit nu. Vegans dragen namelijk geen wol, dus ook niet van een geit 😉 #joe
Met welke vooroordelen met jij weleens te maken (gehad)? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of stuur een berichtje op mijn Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk