Close

Tekort aan omega-3: zó heb ik dat opgelost!

De mensen die mij een beetje op Insta hebben gevolgd weten dat ik een aantal maanden geleden samen met Testa een omega-3 challenge aanging. Even checken hoe het er nou echt voor stond met mijn waardes. Ik maakte me stiekem eigenlijk niet zo’n zorgen. I mean, ik eet pretty healthy plant based en nam netjes mijn omega-3. Toch? 

Ok, grapje. Ik had dus eigenlijk al een flinke tijd mijn omega-3 supplementen niet genomen? Waarom niet? Ja, weet ik veel. Gewoon, omdat ik dacht dat het wel los zou lopen en ik mijn waardes wel op peil kon houden met lijnzaad en walnoten. Dus ik vrolijk die test doen, heel stoer opgestuurd en afwachten… tot ik ‘m terugkreeg. Fuck. Zwaar lage omega-3 index! En niet zo’n beetje ook. Achteraf weet ik dat het kop in het zand werk van me was, want ik had al een aantal maanden klachten die verdacht veel leken op toen ik 9 jaar geleden vegan werd en nog geen algen omega-3 supplementen ontdekt had…

Maar: first things first. Eerst even wat theorie, zodat je beter weet hoe en wat. 

We eten vis of slikken visolie omdat het ‘gezond’ voor ons is. Maar hoe mensen daardoor met de natuur omgaan is allesbehalve gezond. Per jaar wordt er meer dan 90 miljard kilo uit de oceaan gevist voor consumptie, waarvan er een enorm groot deel bijvangst is zoals dolfijnen en schildpadden. Als we zo doorgaan zijn de oceanen in 2048 helemaal leeg. Daarnaast bevatten vissen door vervuiling veel schadelijke stoffen, zoals kwik en PCB’s. Dat is ook allesbehalve gezond. En het ergste is: het is allemaal onnodig, want de belangrijkste voedingsstoffen van vis kunnen volledig uit algen worden gehaald.

Foto: Tom Zwarts

‘Wait, whuuut?’ Uhuh.

Wist je dat de gezondheidsraad zegt dat vis zó vervuild is dat ze het advies voor vette vis eten van twee naar één keer per week hebben bijgesteld? Terwijl je minimaal vier keer per week vette vis nodig hebt om gezonde omega-3 waarden te hebben. Mission impossible. Het is dus niet alleen heel ongezond om zo vaak vette vis te eten, maar het fokt ook nog eens onze aarde op. Lekker bezig.

Verschil algenolie en visolie

Algenolie is plantaardig en daardoor zuiverder dan visolie. Het wordt op land gekweekt dus het bevat geen gifstoffen uit de oceaan. Visolie wordt flink gereinigd om al het gif eruit te halen, dus je kun je afvragen wat dat doet met de kwaliteit. Daarnaast moet je voor visolie een shitload aan vissen doden, ongeveer 25% van de vele miljarden vis die jaarlijks gevangen wordt is bestemd voor de visolie productie. ‘Nou, zoveel vissen zijn er toch niet nodig voor één pilletje, Cilla? Je overdrijft.’ Nein. Afhankelijk van hoe zwaar de vissen zijn, kun je zeggen dat er in één doosje visolie ongeveer 23 vissen zitten. Dat noem ik een shitload aan dode dieren om niets, dames, heren en x’jes. Terwijl onderzoeken uitwijzen dat er qua gezondheidseffect geen verschil is tussen visolie en algenolie. Best idioot. 

‘Oke, das best kut inderdaad. Maar hoe zat dat nou met je tekorten dan?’ 

Oh ja, over kut met een kilootje of drie aan peren gesproken. Dat tekort was niet grappig. Ik had klachten: waziger zien, hoofd met watten, vergeetachtiger dan ik normaal al ben, véél meer spierpijn na het sporten en mijn huid en haar waren minder qua conditie. MAAR! Ik zat ook midden in mijn long-covid verhaal, waardoor ik er een beetje vanuit ging dat het daarmee te maken had.

Maar toen de uitslag van de test binnenkwam was het wel meteen duidelijk: ik zat diep in de rode waardes, dus er was werk aan de winkel. De voedingsdeskundige van Testa had voor mij berekend hoeveel supplementen ik de komende periode moest slikken om mijn index weer op te krikken: vier per dag, dus. Als ik dat netjes zou doen, dan zouden mijn waardes als alles goed ging binnen drie á vier maanden weer normaal zijn.

Mijn index vóór ik de omega-3 challenge aanging. Zwaar in het rood!
Ook mijn verhouding van omega-3 en -6 was verschrikkelijk…

Na een aantal weken voelde ik al een dik verschil! Mijn algehele gevoel verbeterde, ik was minder wazig, minder vergeetachtig, zag scherper, bizar veel minder spierpijn na sporten en kreeg een betere huid. Mijn haar werd ook weer voller (zelfs mijn kapper begon erover!). Na tweeënhalve maand vier pillen per dag slikken deed ik opnieuw een test und jawohl; mijn waardes waren zo goed als ideaal. Een optimale index voor een goede gezondheid ligt tussen de 8 en 12%. Ook de balans tussen mijn omega-3 en omega-6 was weer keurig. Die balans is trouwens héél belangrijk voor je gezondheid! Wil je hier meer over weten, check dan dit artikel even. Daar vertel ik er uitgebreid over.

Na zo’n tweeënhalve maand slikken alweer bijna in het groen!
En ook de balans tussen omega-3 en -6 was weer zo goed als hersteld.

Conclusie?

Ik was knap stom om mijn omega-3 supplementen te skippen. Nog stommer om er vanuit te gaan dat ik het binnen zou krijgen met lijnzaad en walnoten, terwijl ik eigenlijk wel beter wist. Dat haal je simpelweg niet. Nooit. Ik voelde duidelijk een verbetering in mijn gezondheid binnen een paar weken. Een vraag die voor mij wél onbeantwoord blijft, is of mijn long-covid verschijnselen, die ongeveer hetzelfde waren als bovenstaande klachten, ook afgenomen zijn door mijn omega-3 suppletie. Of dat ik überhaupt geen long-covid had, maar gewoon een te lage omega-3 index waardoor de klachten ontstonden. Dit is iets wat ik nooit zal weten. 

Wat ik wél weet is dat ik in ieder geval nooit meer zo laks zal zijn met mijn omega-3 en alle andere supplementen zoals B12, vitamine D, magnesium en vitamine C. Door de achteruitgang van de voedselkwaliteit, eten we qua voedingswaarde allang niet meer zoals ‘vroeger’. Dus wees zuinig op je lichaam. Je hebt er, als het goed is, maar ééntje van 🙂 

DIKKE KORTING OP TESTA OMEGA-3 CHALLENGE!

Wil jij ook weten hoe het ervoor staat met jouw omega-3 index? Als SavageCilla volger krijg je in de webshop van Testa Algen Omega-3 een korting van 15 euro op de testkit. In plaats van 50 euro betaal je nu 35 euro. Beter voor jou, beter voor de oceaan!

Heb jij weleens een omega-3 check gedaan? Of wil je het nog gaan doen? Heb je andere vragen? Laat het me weten in de comments of PB me op Instagram. En oh ja, ik heb ook een best wel heel toffe  podcast! #jatochnietdan

Bronnen

  • Recente studie geeft inzicht in effect EPA/DHA op omega 3-index > https://www.orthokennis.nl/nieuws/recente-studie-effect-EPA-DHA-op-omega-3-index
  • Association of reported fish intake and supplementation status with the omega-3 index (3x per week vette vis is niet voldoende) > https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30773210/
  • Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid > https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589030/
  • A low Omega-3 index is just as strong a predictor of early death as smoking > https://www.eurekalert.org/news-releases/587372
  • Effect of dietary fish oil on body fat mass and basal fat oxidation in healthy adults > https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15481762/
  • Docosahexaenoic acid-rich fish oil improves heart rate variability and heart rate responses to exercise in overweight adults > https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18339222/
  • Omega-3 polyunsaturated fatty acids and vegetarian diets > https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25369925/
  • Vegetarian-diets achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications > https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936959/
  • Achieving optimal n-3 fatty acid status: the vegetarian challenge… or not https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898239/

svg10 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow