Close

Plantaardig eten vs. vegan: wat is het verschil?

Flexitariërs, pescotariërs, vegetariërs, veganisten… de keuze is eindeloos reuze. Omdat er blijkbaar ook steeds meer varianten uit de lucht komen vallen, kan ik me voorstellen dat mensen soms in paniek raken. Vooral als ik zeg dat ik veganistisch leef, én het liefst ook alleen plant-based whole foods eet, is het drama. Want wat is het verschil tussen plantaardig eten en vegan? ‘Wat éét je dan in hemelsnaam, kind?’

Het is natuurlijk ontzettend lief dat mensen goedbedoeld allemaal Oreo’s, vegan Magnums en Heartbreakers in mijn gezicht gooien als ze horen dat ik vegan ben, maar heel eerlijk gezegd maak je me blijer met gedroogde mango’s of een met pindakaas gevulde medjooldadel. Yes, ik ben ‘zo’n gekkie’ die niet alleen veganistisch leeft, maar het liefst ook nog een beetje gezond. Celebrities noemen het plant-based diet, waardoor sommigen denken dat dit een hipperdepip woord is voor vegan, maar nee. Het zijn twee totaal andere begrippen en sterker nog: als je plant based eet, wil dat absoluut niet zeggen dat je ook vegan bent. Ingewikkeld? Welnee. Ik zal uitleggen hoe het precies zit.

Veganisten

Vegans zijn mensen die geen dierlijke producten eten en gebruiken. Volgens The Vegan Society is veganisme een manier van leven die alle vormen van exploitatie en het misbruiken en gebruiken van dieren uitsluit. Dit betekent dus dat je geen dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, melk, kaas, kwark, eieren, boter en roomijs neemt, maar ook cosmetica met dierlijke grondstoffen, het dragen van wol, leer en zijde en het bezoeken van dierentuinen en circussen passen niet binnen een vegan lifestyle.

Dit betekent echter niét per se dat vegans ook bezig zijn met gezonde voeding of dat ze veel healthy plant-based voer eten. Vaak zijn ze vegan geworden omdat ze niet bij willen dragen aan dierenleed en niet omdat ze vlees niet te hachelen vonden. Dus tegen het eten van chips, snoep, ijs, koek, junk-food en ‘kaas’ zeggen ze meestal geen nee. #veganfortheanimals

Plant-based

Een whole food plant-based voedingspatroon daarentegen is gebaseerd op het eten van veel fruit, groenten, volkoren granen, zaden, ongebrande noten en peulvruchten. Om gezondheidsredenen eten ze echter ook geen (of een minimale hoeveelheid) aan dierlijke producten, geraffineerde suikers, geconcentreerde olie of bewerkte producten uit pakjes en zakjes.

Een plant-based dieet is dus qua voeding voor sommigen wat flexibeler als het om dierlijke producten gaat dan bij veganisten het geval is, maar dat komt omdat de focus ligt op gezondheid, en niet puur op het dierenwelzijn. Moet ik van mezelf dan nog wel even achteraan roepen dat zij de plank naar mijn idee misslaan, omdat dierlijke producten überhaupt nooit goed voor je zijn. Ook niet een heel klein beetje.

‘Wait, whut? Maar jij bent toch vegan, Cilla?’

Ja, dat klopt. En best een gezellige, ook nog. Maar ik ben wél een combinatie van deze twee verschijnsels hierboven. Een soort van whole foods plant-based vegan, ofzo.

Naast dat ik niet wil dat dieren lijden voor mijn vraatzucht (ik was natuurlijk niet voor niets vegetariër vanaf mijn 12e!), is gezondheid ook een uitermate belangrijke reden waarom ik volledig plantaardig ben gaan eten. Dierlijke eiwitten zijn per definitie niet goed voor ons lichaam, maar teveel toegevoegde suikers en geconcentreerde en/of verzadigde vetten dragen ook precies nul bij aan mijn gezondheid.

‘Maar ga je dan nooit even -buiten je boekje- heerlijk liggen rollen in een bak met friet?’

Zeker wel. Als ik zo af en toe trek heb in een lekkere vegan burger, een zak patat, een pizza of een taartje, dan doe ik dat. Maar ik beperk dat wel tot ‘soms’, om het simpele feit dat je nu eenmaal niet in de hand hebt met hoeveel suikers, vetten, et cetera restaurants koken. Daarnaast bevatten sommige vleesvervangers ook wat olie en zijn mijn favoriete chippies ook niet olievrij. Dus ja, ook ik ga af en toe heeeeeerlijk ‘buiten mijn boekje’. Maar omdat ik goed voor mijn lichaam zorg en er hard voor sport, denk ik dat dit soort traktaties goed door mijn lichaam worden opgevangen 🙂 Althans, daar ga ik voor mijn eigen gemoedsrust maar even vanuit.

Vegan hokje

Omdat ik óók geen leer en wol draag, oplet of mijn cosmetica dierproefvrij is én tegen alle vormen van het misbruiken van dieren ben, schijnen mensen het toch prettig te vinden mij in het vegan hokje te parkeren. En joh, ik ben daar helemaal content mee. Wat voor mij veel belangrijker is, is dat je dus best vegan kan zijn voor de dieren én voor jezelf (en het milieu!). Want het is natuurlijk allemaal heel leuk en aardig dat je veganist bent om dieren te helpen, maar als je dan vervolgens zelf met dichtgeslibde aderen of morbide obesitas in het ziekenhuis wordt geparkeerd omdat je schijt had aan je gezondheid, dan hebben de dieren daar ook bar weinig aan, toch?

Ik merk vaak, als ik zeg dat ik een gezond plant-based eetpatroon heb, dat mensen denken dat dit uit wortels, komkommers, zure appels en spinazie bestaat. Wie mij op Instagram volgt had dit waarschijnlijk al in de gaten, maar dat is alles behálve het geval. En ondanks dat deze producten inderdaad vaak op mijn boodschappenlijstje staan, is een whole food plant-based lifestyle NIET gebaseerd op alleen groenten. Doe me alsjeblieft een lol.

Ben jij vegan, plant-based foodie of ook, net als ik, een beetje van alles? Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram. Vergeet ook vooral niet te luisteren naar mijn podcasts 🙂

svg7 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow