Close

(Long)Covid bestrijden met acupunctuur: zo ging dat bij mij

Een tijdje geleden deelde ik op Instagram en Stories dat ik waarschijnlijk te maken had met long covid. En dan zeg ik vooral ‘waarschijnlijk’, omdat huisartsen nog steeds niet met 100% zekerheid deze diagnose kunnen geven. Ze vergelijken de verschijnselen met andere mensen die dezelfde klachten hebben en geven dan de stempel ‘grote kans op’. Maar aangezien alles er wel op wees dat dit het geval was, moest ik aan de slag en niet zo’n beetje ook. De klachten waren namelijk compleet shit!

Nog even een flashback: ik kreeg tante Cor in augustus 2021 op bezoek. Maar echt een hele afschuwelijke baggervariant waar ik vreselijk ziek van was. Ik heb meer dan drie weken plat gelegen en dacht op bepaalde momenten echt dat ik gek werd, zoveel hoofdpijn had ik. Daarnaast was ik licht benauwd, hoestte ik mijn longen eruit, had ik precies nul reuk en smaak en kreeg ik een dubbele keelontsteking erbij cadeau. Het was serieus feest.

Constant griep

Eenmaal weer een beetje beter begon ik heel rustig weer met sporten. Uiteraard probeerde ik rekening te houden met het feit dat ik ziek was geweest, dus ging zeker niet meteen all out. Sowieso was het nog coronatijd, dus de gyms waren óf on-en-off gesloten óf vaak volgeboekt. Daarom deed ik ook buiten wat oefeningen, hardlopen en meer van die shizzle. 

Toch merkte ik al vrij snel dat ik eigenlijk niet meer echt de oude, fitte, sterke Cilla was. Ergens vond ik dat logisch; ik was superlang belabberd geweest natuurlijk. Maar aan de andere kant was mijn pusherige kant ook tegen me aan het schreeuwen: ‘Je hebt nu al 2 maanden geen corona meer, chick. Dus hup hup, beetje tempo met die luie reet!’ De klachten werden met de dag heftiger, maar nog luisterde ik niet naar mijn lijf en bleef ik gewoon glashard 5 á 6 dagen knallen. 

Op sommige dagen had ik na het trainen zoveel spierpijn dat ik amper op het toilet kon gaan zitten. Daarnaast had ik steevast een dag na het sporten griepklachten. Ik was dit totaal niet gewend van mezelf! Mijn weerstand was altijd een van mijn paradepaardjes. Voor jouw idee: voordat ik corona kreeg was ik zeven jaar lang niet ziek geweest (geen grap!). En had ik eens een kuchje? Dan was dat de volgende dag vaak alweer weg.

What the fuck was er met mij aan de hand?

Alarmbellen

Toen ik op een gegeven moment na twee push-ups helemaal uitgeput in de gym lag, drie keer in een maand mezelf ziek meldde, oogontstekingen kreeg en ineens 7(!) kilo aan kwam terwijl ik niets had veranderd aan mijn eetpatroon, gingen de alarmbellen keihard af. Ik ging naar de dokter en vertelde over mijn worsteling. 

Lang verhaal kort: long-covid. Ik mocht voorlopig niet meer explosief sporten, moest bloedtests doen, thuisblijven van werk en rusten. Heel. veel. rusten. Daarnaast ging ik, helemaal op intuïtie en met mijn kennis over voeding, mijn dieet tweaken. Nóg meer fruit en groente eten, maar ook veel extra vitamine C, D3 en algen omega-3 suppleren. Daarnaast elke dag gembershots, bleekselderij juice en sloten verse gemberthee. 

Ik had mijn verhaal op Insta gezet, want ja, zo ben ik. Insta is een beetje mijn dagboek en dat is chill, want op die manier ben ik al heel vaak aan tips, toffe zzp-opdrachten en wetenswaardigheden gekomen. Zo ook dit keer! Ik werd benaderd door DokterPrik en zij vertelde mij dat acupunctuur ook ontzettend kan helpen bij het oplossen van long-covid klachten. Ik had al goede verhalen gehoord over acupunctuur, maar had zelf nog nooit een behandeling gehad. Ik was uiteraard meteen benieuwd naar de mogelijkheden en boekte een afspraak in. 

Foto: Kendel Photography

Traditionele Chinese geneeskunde

Ik ging, maar ik wist nog helemaal niets over de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Ik kwam erachter dan het al duizenden jaren bestaat en een aantal onderdelen bevat: acupunctuur, kruidengeneeskunde, Tuina massage, voedingsleer en Qi Gong.

Vrijwel iedereen is bekend met het symbool van Yin Yang; een klassiek Chinees karakter. Yin is de afbeelding van de schaduwzijde van een berg en yang is de afbeelding van de zonzijde van een berg. Alles wat er is, kunnen we uitdrukken in Yin Yang. Zo staat Yin voor onder andere: vrouwelijk, donker, maan, aarde en rust. Yang staat op zijn beurt voor mannelijk, licht, zon, hemel en beweging. 

Deze theorie van Yin Yang is een belangrijke pijler in de Chinese geneeskunde. Hierbij hoort ook het idee dat alles in de wereld voortdurend en constant verandert. Deze gedachte is eigenlijk precies ook hoe ik erover denk, en we zien dit ook overal terug in de natuur. Denk aan de overgang van dag en nacht en ook de overgang van de vier seizoenen. Yin kan niet zonder Yang en vice versa. 

Zoals je alles wat er is kunt indelen in Yin Yang, kun je ook alles indelen in een ander systeem: het model van de vijf elementen. Super interessant! Wil je daar meer over weten? Kijk dan zeker even op de website van DokterPrik.

Hoe ontstaat ziekte?

In onze westerse maatschappij wordt vooral heel veel gesmeten met medicijnen, zonder te kijken naar wat er écht aan de hand is (wat mij overigens ook meteen werd aangeraden met mijn schildklierklachten. Na de foutieve diagnose Ziekte van Hashimoto werden de medicijnen bijna obsessief opgedrongen. Terwijl ik nu, een aantal weken later al, weet dat ik A: helemaal geen Hashimoto heb en B: mijn schildklierwaarden alweer bijna helemaal in balans zijn). 

De Chinese geneeskunde heeft een heel andere kijk op de mensheid en haar ziektebeelden, die mij veel meer aanspreekt. Ziekten en symptomen ontstaan vanuit dit principe bijna altijd vanuit een disbalans. Een disbalans tussen Yin, Yang, Qi (levensenergie) en Xue (bloed). Er zijn verschillende ideeën over hoe ziekten ontstaan, zoals:

1. Invloeden van buitenaf

Dit zijn bijvoorbeeld wind, kou, damp, hitte, droogte en vuur. Van deze factoren worden we niet ‘zomaar’ ziek, maar wel op ándere manieren. Een EPF (externe pathogene factor = ziekteverwekker van buitenaf) kan het lichaam binnendringen via de neus, mond of huid. Wanneer dit gebeurt kan het dus zo zijn dat de energie van een bepaald orgaan wordt verstoord. Et voila: ziek! Daarnaast kunnen sommige ziekteverwekkers zich ook aan elkaar binden, zodat ze samen een gezellige combi vormen en extra hard kunnen toeslaan.

2. Emoties

Een andere belangrijke oorzaak van ziekte zijn emoties. En dan natuurlijk niet de emoties an sich; van een keertje ongenadig hard janken gaat natuurlijk niemand dood. Maar wanneer de emoties heel intens en vooral voor langere tijd aanwezig zijn, dán kan het wel een probleem worden. Iedere emotie is gekoppeld aan een Zang (yin orgaan) en een Fu (yang orgaan). Het gaat om de emoties woede (lever), vreugde (hart), piekeren (milt), verdriet (long), angst (nieren), leed/smart (long, hart en milt) en schrik (hart en nieren).

Dit schema geeft duidelijk weer wat ik bedoel en welke elementen, organen en emoties zijn gekoppeld. Organen en emoties hebben dus bizar veel invloed op elkaar! En eerlijk is eerlijk: ik herkende hier akelig veel van mezelf in terug… In die periode dat ik ziek was (en daarna ook) piekerde ik veel, was ik angstig, verdrietig, boos en onzeker. Onzeker over mijn lijf, boos omdat ik me in de steek gelaten voelde door mijn lichaam en bang dat het niet meer zou worden zoals ik in eerste instantie wilde. 

VuurAardeMetaalWaterHout
EmotieVreugdePiekerenVerdrietAngstWoede
ZangHartMiltLongNierenLever
FuDunne darmMaagDikke DarmBlaasGalblaas

3. Andere oorzaken

Andere mogelijke ziekteoorzaken zijn: pech hebben met een zwak gestel, een teveel aan inspanning (denk aan teveel en te hard werken en overmatig veel trainen), voedingspatroon, trauma, parasieten en vergif, verkeerde behandelingen, medicijnen en drugs. 

Foto: Kendel Photography

En dan is er ook nog Qi

Qi is een ander woord voor levensenergie. We worden allemaal geboren met een bepaalde hoeveelheid Qi. Hoeveel dat is, dat wordt bepaald door je ouders (thanks mams). Gedurende je leven kun je deze voorraad aanvullen door middel van voeding en ademhaling. Daarom is het ook zo belangrijk om jezelf, dus je mind én je lijf, goed te verzorgen met gezond voer, beweging en meditatie. En niet, zoals ik zelf eerst ook deed, omdat je per se streeft naar een ‘perfect’ getal op de weegschaal of omdat je bepaalde lichaamsvorm wilt afdwingen. Liever dus juist the other way around; omdat je van jezelf en je lijf houdt, dankbaar bent wat het voor je doet en zo lang als mogelijk gezond wilt houden.

Hoe staat het er nu voor?

Ik ben de afgelopen maanden in totaal zo’n vijf á zes keer bij DokterPrik geweest voor een behandeling. Uiteraard heeft ook de aanpassing in mijn voedingspatroon geholpen, maar ik merkte al meteen in de week na mijn eerste behandeling een verschil in mijn conditie. Ik kon langere afstanden wandelen en was niet meer zo buiten adem als daarvoor. Ook viel ik meteen na de tweede week 2,5 kilo af, zonder te schrappen in mijn calorieën. Vervolgens ging het steeds een stapje beter. Na elke behandeling voelde ik me langzaamaan ook steeds sterker worden, durfde ik in kleine stapjes weer voor bepaalde sporten te kiezen die iets meer van mijn conditie vergden, zoals circuitjes, zaktraining en liften

DokterPrik vertelde mij altijd over hoe ze te werk ging, nam de tijd voor elke behandeling om te bespreken hoe ik mij voelde en paste per keer de behandeling aan, aan de hand van mijn klachten. 

Na behandeling zes was ik zo ontzettend veel verder. Mijn schildklier is rustiger, ik zit bijna weer op mijn oude gewicht, mijn darmen zijn kalmer, ik heb geen gekke plotselinge ontstekingen meer in mijn lijf en… ik kan weer voor 90% sporten zoals ik zelf wil.

Of ik ooit weer ga CrossFitten zoals voor corona weet ik niet. Achteraf was dit vooral een dwangmatige verslaving en een ongezonde drive van mij die ik eigenlijk nooit meer wil voelen. Wil je het verhaal hierachter weten en hoe ik dit ervaren heb? Luister dan deze podcastaflevering van The SavageCilla Show over bigorexia. 

Wil je meer weten over DokterPrik, aanvullende info, een afspraak inplannen of allemaal tegelijk? Kijk dan vooral op haar site. Ik beveel Lies, mijn ‘prik-chick’ zoals ik haar noem, met heel veel liefde aan! 

Heb jij weleens acupunctuur behandelingen gedaan en zo ja, heb je er ook zoveel aan gehad als ik? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal! Laat het me weten in de comments of onder mijn wallpost op Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk

svg14 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow