Close

Going green(er): 5x easy tips voor duurzame(re) kleding!

Let’s be honest: vroeger kocht ik kleding en schoenen alsof mijn leven ervan af hing. Shoppen was een soort passie slash addiction en ik was me to-taal niet bewust van wat de dirty textielindustrie betekent voor het klimaat, het milieu, de natuur, mensen en dieren. 

Maar de laatste tijd is er veel aandacht voor en ben ik er meer mee bezig dan vroeger, zeker nu ik allemaal weet wat ik weet. Zó veel meer dat ik deze 5 easy tips voor duurzame(re) kleding met je wil delen. Het is namelijk veel makkelijker dan ik (en jij dus ook!) in eerste instantie dacht…

Alarmbel

Toen ik hoorde dat de CO2-uitstoot van de textielsector nog veel groter is dan de luchtvaart en scheepvaartindustrie bij elkaar – jaarlijks ruim 2,9 miljard ton(!) – ging er toch wel een alarmbelletje of zes rinkelen. Ik was eigenlijk altijd veel meer bezig met dierenleed en gezondheid dan met klimaat en milieu. Achteraf natuurlijk vréselijk maar ik dacht: die aarde gaat toch wel naar de klote én ik ben vegan, dus ik compenseer ‘m de moeder. En als ik nou gewoon ietssss minder koop ben ik al een heel eind op weg. Toch? Mwah. Not yet.

Altijd. Overal. Non-Stop. Shoppen

Volgens de cijfers gaan er omme nabij 100 miljard kledingstukken per jaar over de bleeper. En elk jaar neemt dat aantal schrikbarend toe. Voor een groot deel ligt dat aan de opkomst van fast-fashion, maar ook door het simpele feit dat we altijd, overal 24/7 non-stop online kunnen shoppen. Volgens een studie van Nature Reviews Earth and Environment heeft elke kilo kleding die wordt gebruikt ongeveer 200 liter water nodig voor de productie. Dus begin maar even te rekenen met dat 100-miljard-stukken-per-jaar gegeven. Meine gute.

Al deze problemen roepen vragen op, maar met de huidige crisis zullen ze waarschijnlijk nog belangrijker zal worden. Het lijkt er namelijk niet per se op dat de trend zich zal keren; economen verwachten zelfs dat geproduceerde kledingstukken zullen verdrievoudigen tegen 2050! En ja, tuurlijk is er in de media nu steeds meer aandacht voor duurzaamheid, vintage kleding, recycling en vervuiling. Maar dat plukje mensen hier en daar die er daadwerkelijk mee aan de gang gaan en hun consumptiegedrag veranderen zijn niet eens een druppel op een gloeiende plaat. 

In de fabriek van Again & Again fashion

En dat is nog niet alles…

Het is ook zeker niet alleen de CO2-uitstoot die het probleem is, maar ook het afval, het waterverbruik, de microplastics, en de verontreiniging van het leefgebied van mensen en dieren. De textielindustrie verbruikt 79 miljard m3 zoet water per jaar en veroorzaakt daarmee 20% van de industriële watervervuiling. 

Volgens de Ellen MacArthur Stichting produceert de wereldwijde mode-industrie bovendien ongeveer 53 miljoen ton vezels per jaar, waarvan meer dan 70% op stortplaatsen of in verbrandingsovens terechtkomt. Minder dan 1% wordt hergebruikt om nieuwe kleren van te maken! Terwijl dat juist hetgeen is waar we naar mijn idee mee aan de slag moeten. 

Long story short, want ik kan hier uren over doorlullen… Zó krijg je een duurzame(re) kledingkast: 5x tips!

1. Zeg vaker nee
Vaak ligt er echt nog ontzettend veel in je kast, op zolder, ergens achterin op een plank gepropt of alles tegelijk. Ja, echt. De meeste mensen hebben al superveel kleding, alleen wordt het vaak om wat voor reden dan ook niet gedragen.

Dus kijk nog eens goed wat je allemaal al hebt, maak nieuwe combinaties, doe weg wat je niet draagt (daar maak je een ander ook weer blij mee) en… koop alleen wat je écht nodig hebt. En niet omdat je verleidt wordt door een korting die er eigenlijk alleen maar is om jou meer te laten kopen…

2. Kapotte stukken? Fix ze!
Ik was altijd van het weggooien als er ergens een gaatje in zat en stiekem vind ik het nog steeds lastig, maar you live, you learn. Als er een kledingstuk kapot is en het is nog mooi te repareren, kies dan daarvoor in plaats van de vuilnisbak.

En ben je, net als moi, niet zo handig (of gewoon lui. Guiltyyyy!) Breng het dan naar iemand die het wel voor je kan en wil repareren. Er is altijd wel een lieve moeder, zus, vader, buurvrouw of kledingreparatiewinkeltje in de buurt.

3. Less is more
Verminder je hoeveelheid nieuwe kleren en ga vaker voor vintage, ruilen met vrienden, tweedehands markten en sites zoals Vinted. Vaak staan daar zelfs gloednieuwe kleren op (met het kaartje er nog aan!) van mensen die kopen-kopen-kopen, maar het vervolgens toch niet dragen… Ook ik was er ooit zo eentje.

Daarnaast kun je tegenwoordig ook heel veel toffe gelegenheidskleding, zoals pakken, galajurken, cocktaildresses en zelfs trouwjurken, gewoon huren. Ik heb het nog nooit gedaan, maar zag er afgelopen periode leuke posts over voorbijkomen op Instagram. De kleding zag er geweldig uit, het is duurzaam en je hoeft niet weer iets nieuws te kopen dat je uiteindelijk nauwelijks draagt. 

4. Crea Bea dingen
Ik heb dit zelf nog nooit gedaan want als er iemand een kluns is met naald, draad of naaimachine ben ik het wel. Maar! Je kunt wel vragen of iemand anders dit voor je doet. Vermaak je kleding, laat te grote kleding die je nog wel tof vindt bijvoorbeeld innemen of pimp ze naar de laatste trends. Vaak is dit juist heel tof, want het worden zo natuurlijk ook heel unieke stukken! 

Ook kun je ook denken aan iets compleet anders ervan maken, zoals een tas creëren van een oude spijkerbroek of met dikke, fluffy kleding een mandje maken voor je hond of kat. Who’s the worlds greatest cat/dog parent?!

5. Ga voor herbruikbaar of gerecycled
Ik wist voorheen niet eens dat het bestond, maar er bestaat dus ook duurzame, circulaire kleding gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Afgelopen maand was ik op bezoek bij Again & Again fashion en daar vertelden ze mij alles over de vervuilende kledingindustrie, maar vooral ook hoe het ánders kan. 

Zo wordt de kleding van Again & Again uitsluitend gemaakt van eerder gebruikt textiel. Dit sorteren ze op kleur, zonder te bleken of verven, en wordt vervolgens klein gemaakt tot vezels. Van deze vezels maken ze dan nieuw garen, wat uiteindelijk tot stof wordt verbreid. Het resultaat? Awesome sweaters, shirts, polo’s en tote bags.

Wat ik ook belangrijk vind, is dat de productie vooral in Nederland gebeurt. Dit betekent dat de Nederlandse wetgeving en regelingen wat betreft veiligheid, werkuren en lonen gelden. Naast een handvol technische medewerkers, hebben ze ook een sociaal project opgezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen.

Ik werd er zo blij van toen ik dit zag en hoorde… kleding kan dus blijkbaar wél echt fair, minder vervuilend en oké voor mens en dier. Het is alleen een kwestie van willen. En die wil is er hier absoluut, al weet ik dat ik nog maar heeeeel lichtgroen ben op dit gebied en nog een pittige weg te gaan heb… mijn ogen zijn in ieder geval geopend. Are you with me?Ben jij bezig met duurzaamheid van je kleding? En zo ja, gaat dit je makkelijk af? Of vind je het, net als ik, ook nog best wel lastig? Ik ben heel benieuwd hoe jij hierover denkt! Laat het weten in de comments of Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk

svg10 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow