Dierenartsen vs. natuurgeneeskundig diertherapeuten: wat is het verschil?

In de wereld van dierengezondheid kun je zoveel kanten op, maar vaak kiezen mensen tussen het raadplegen van een reguliere dierenarts óf een natuurgeneeskundig diertherapeut. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee?

In dit artikel vertel ik over de verschillen en ga ik in op de essentie van beide vakken. Want aan de ene kant is er veel verschil, maar aan de andere kant ook weer veel overlap. Zo heb ik als dierencoach en natuurgeneeskundig diertherapeut in opleiding geregeld contact met dierenartsen, alhoewel ik dan wel kies voor holistische dierenartsen. Waarom? Ook dat ga ik uitleggen.

Reguliere Dierenartsen

Reguliere dierenartsen afgestudeerd aan de universiteit in de medische geneeskunde voor dieren. Ze volgen een wetenschappelijke opleiding en zijn bevoegd om diagnoses te stellen, medicatie voor te schrijven en operaties en euthenasie uit te voeren. Hun benadering is vaak gebaseerd op wetenschappelijke kennis en de medicatie dan ook chemisch. Maar… natuurgeneeskunde was er eerder als je het bekijkt qua tijdlijn in de geschiedenis. De wetenschappelijke studie diergeneeskunde bestaat in Nederland pas sinds 1821, terwijl de natuurgenezers voor dieren al succesvol actief waren rond het jaar 795. In feite is reguliere diergeneeskunde eigenlijk een afgeleide van natuurgeneeskunde.

  1. Diagnose en behandeling: Reguliere dierenartsen vertrouwen op klinisch onderzoek, laboratoriumtests en technieken zoals röntgenfoto’s en echografie om ziekten en aandoeningen bij dieren te diagnosticeren. Ze schrijven vaak medicijnen voor, zoals antibiotica, pijnstillers en ontstekingsremmers, en kunnen ook chirurgische ingrepen uitvoeren als dat nodig is.
  2. Focus op symptoombeheer: De benadering van reguliere dierenartsen richt zich vaak op het bestrijden van de symptomen van een aandoening om pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. Dit kan onder meer het voorschrijven van medicijnen omvatten om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen of infecties te bestrijden.
  3. Wetenschappelijk onderbouwd: Reguliere dierenartsen baseren hun werk op wetenschap en medisch onderzoek. Ze streven naar het gebruik van behandelingen waarvan de werkzaamheid en veiligheid zijn aangetoond door middel van klinische studies en onderzoeken.

Natuurgeneeskundig Diertherapeuten:

Natuurgeneeskundig diertherapeuten zijn afgestudeerde professionals die een holistische benadering van dierengezondheid volgen. Soms krijgen mensen de kriebels van het woord holistisch, maar dat is eigenlijk volledig onterecht. Holisme betekent namelijk niets meer of minder dan kijken naar het dier als geheel. Ze kijken dus niet zozeer naar het probleem, maar meer naar waar het probleem daadwerkelijk vandaan komt. Als de oorzaak van het probleem, dus de bron, wordt aangepakt is het dus geen kwestie meer van onderdrukken met medicijnen, maar het oplossen van het probleem daar waar het ontstaan is. Daarnaast kijken natuurgenezers ook als eerste naar de voeding; dit is de basis van alles. Zolang de voeding verkeerd is en niet past bij het dier, zullen er structureel problemen blijven ontstaan.

Natuurgeneeskundig diertherapeuten kunnen gespecialiseerd zijn in verschillende complementaire geneeswijzen, zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur, chiropractie en voedingsadvies. Hun werk is gericht op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het dierenlichaam en het bevorderen van een gezonde balans.

  1. Holistische benadering: Natuurgeneeskundig diertherapeuten zien het dier als een geheel en richten zich niet alleen op het bestrijden of onderdrukken van een aandoening, maar ook op de onderliggende oorzaken. Ze kijken daarom ook naar zaken zoals voeding, levensstijl, omgeving en emotioneel welzijn bij het ontwikkelen van een behandelplan.
  2. Samenwerking met de natuur: In plaats van chemische medicijnen maken natuurgeneeskundig diertherapeuten gebruik van natuurlijke behandelingen en therapieën. Dit kan bijvoorbeeld zijn met kruidensupplementen, fytotherapie, acupunctuur of chiropractische behandelingen.
  3. Preventieve zorg: Natuurgeneeskundig diertherapeuten focussen ook op preventieve zorg en het behoud van een optimale gezondheid bij dieren. Ze kunnen mensen adviseren over gezonde voeding, natuurlijke supplementen en levensstijlaanpassingen voor hun dier om ziekten te voorkomen en het welzijn van het dier te bevorderen.

Beste van twee werelden

Het belangrijkste verschil tussen reguliere dierenartsen en natuurgeneeskundig diertherapeuten ligt in hun kijk op diergezondheid. Reguliere dierenartsen leggen de focus op het diagnosticeren en behandelen van ziekten met behulp van wetenschappelijke methoden en chemische medicatie, terwijl natuurgeneeskundig diertherapeuten een holistische benadering volgen en natuurlijke therapieën gebruiken om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Ze kijken naar het dier als geheel, de behoeften van het dier, of de voeding wel in orde is en werken daarin samen met de natuur. Precies zoals diergeneeskunde ooit begonnen en ontstaan is.

Het is een tijdje volledig ondenkbaar geweest dat reguliere dierenartsen en natuurgeneeskundig diertherapeuten samenwerkten en elkaar versterkten. Maar gelukkig is daar de laatste jaren een shift te zien. Steeds meer dierenmensen kiezen ervoor om met beiden in zee te gaan voor hun huisdier, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden. Meer en meer reguliere dierenartsen staan ervoor open om de handen ineen te slaan met natuurgeneeskundigen, omdat ook zij de voordelen zien van de effecten. Sommige reguliere dierenartsen kiezen er zelfs voor om óók de studie Natuurgeneeskunde te volgen, zodat ze holistisch dierenarts worden, om het beste van twee werelden te combineren. Het een sluit het ander dus niet meer uit. Gelukkig maar!

Ga jij liever naar een reguliere dierenarts of stap je altijd eerst naar een natuurgeneeskundige vootr je dier? Of maak je hier echt graag de keuze voor een combinatie? Laat een berichtje achter in de comments en deel je gedachten. En oh ja, vergeet me niet te volgen op Instagram!

Hee, ik ben Cilla

Vertel hier kort over je blog, waar het over gaat en hoe jij baasjes helpt. Link eventueel naar je homepagina of over mij-pagina voor meer info. Dit tekstje is ook goed voor je SEO.

Plaats hier de titel van je weggever
meer blogs

JOIN THE CLUB!

Elke week gratis dierennieuws, waardevolle tips en advies?

I got you! Schrijf je in voor de Savage Animal Highlights en krijg wekelijks leuke tips, waardevolle lessen van de dieren, als eerste een overzicht van aankomende trainingen en veel meer! En wees niet bang dat ik je platbombardeer met spam, daar hou ik zelf ook niet van 😇

Dit wil je misschien ook lezen: