Chakra’s, een woord dat bij veel mensen een beetje de kriebels oproept. Maar gelukkig ben ik hier om die mensen te laten weten dat hun associaties niet kloppen. 😇 Chakra’s zijn namelijk niets anders dan energiebanen in het lichaam van zowel mensen als dieren. Ze zijn meetbaar, voelbaar én zichtbaar. Niets zweverigs aan, dus. Maar wat zijn chakra’s eigenlijk en hoe beïnvloeden ze het leven van onze harige vrienden?
Chakra’s zijn simpelweg energiecentra die door het hele lichaam lopen en worden beschouwd als de bundels – een soort wielvorm – van levenskracht. Binnen de Ayurveda, Traditionele Chinese Geneeskunde en yoga hebben ze het over het belang van een goede doorstroming van energie door ons lichaam, ook wel Qi, Ki of Prana genoemd. Elk chakra staat in verbinding met verschillende aspecten van het leven, zoals emoties, gedachten, fysieke gezondheid en spiritueel welzijn. Je chakra’s zijn in balans wanneer ze allemaal open staan en goed doorstromen.
Maar ja… in ons vaak drukke leven kan het een behoorlijke uitdaging zijn om de balans te behouden. Als een chakra ‘dicht’ zit, of eigenlijk gewoon minder goed doorstroomt, kan dat een direct effect hebben op de lichaamsfuncties en onze emoties. Waarom chakra’s geblokkeerd raken, kan diverse redenen hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ziekte, piekeren, stress, trauma’s, slecht slapen, verkeerde voeding et cetera. En dit geldt ook voor jouw dier, want ook die heeft chakra’s.
Chakra’s bij dieren
Net als mensen hebben dieren ook chakra’s, en het is net zo belangrijk voor de gezondheid van je dier om deze in balans te houden. Ook zij hebben namelijk stress in deze (soms veel te) drukke wereld. Ze kennen trauma’s, pijn en stress. En als jij als verzorger niet lekker in je vel zit, kan je dier ook nog eens de neiging hebben dit voor jou te gaan dragen. Extra belangrijk dus om niet alleen je eigen chakra’s in balans te houden, maar zeker ook die van je dier. Als je meer begrijpt van de energiecentra van je dier, kun je zijn of haar gezonder houden en een dieper inzicht krijgen in het gedrag van je beestje.
Dit zijn de 7 belangrijkste chakra’s bij dieren:
- Wortelchakra (Muladhara): Dit rode chakra bevindt zich aan de basis van de ruggengraat, ter hoogte van de staartaanzet . Hij staat in verbinding met het gevoel van veiligheid en overleving, het welkom voelen op aarde en gewenst zijn. Bij dieren kan een geblokkeerd wortelchakra zich uiten in angst, nervositeit of territoriaal gedrag.
- Sacraal Chakra (Svadhisthana): Gelegen in het gebied van de onderbuik, beheerst dit oranje chakra emoties, verlangens en creativiteit. Een gebalanceerd sacraal kan bij dieren leiden tot speelsheid en een gezonde omgang met seksualiteit.
- Zonnevlechtchakra (Manipura): Dit gele chakra, gelegen bij de solar plexus, staat in verbinding met kracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Bij dieren kan een geblokkeerd zonnevlechtchakra zich manifesteren als verlegenheid, agressie of dominant gedrag.
- Hartchakra (Anahata): Het groene hartchakra bevindt zich bij de borst en beheerst liefde, mededogen en verbondenheid. Bij dieren kan een open hartchakra zich uiten in genegenheid, loyaliteit en een sterke band met hun eigenaar.
- Keelchakra (Vishuddha): Gelegen bij de keel, is dit blauwe chakra verbonden met communicatie en expressie. Bij dieren kan een gebalanceerd keelchakra leiden tot duidelijke vocale communicatie en het vermogen om behoeften uit te drukken.
- Voorhoofdchakra (Ajna): Ook wel bekend als het derde oog, bevindt dit indigo kleurige chakra zich tussen de ogen en staat in verbinding met intuïtie en inzicht. Bij dieren kan een ontwikkeld voorhoofdchakra leiden tot een beter begrip van hun omgeving en het vermogen om subtiele signalen op te pikken.
- Kruinchakra (Sahasrara): Het paarse kruinchakra, gelegen net boven het hoofd, staat in verbinding met spiritualiteit en verbondenheid met het universum. Bij dieren kan een open kruinchakra zich uiten in een gevoel van harmonie en evenwicht.
Belang van balans
Net als bij mensen is het behouden van een gezonde chakra-balans essentieel voor het welzijn van dieren. Onevenwichtigheden in hun energiecentra kunnen zich manifesteren als gedragsproblemen, fysieke kwalen of emotionele stress. Door middel van technieken zoals acupunctuur, Reiki en aromatherapie (alleen bij honden en paarden, niet geschikt voor katten!) kunnen we proberen de chakra’s van onze dieren in balans te brengen en hun algehele welzijn te verbeteren.
Conclusie
Chakra’s bij dieren zijn een fascinerend aspect van hun wezen, dat ons een dieper inzicht biedt in hun fysiologie, gedrag en emotionele gezondheid. Door ons bewust te worden van deze energiecentra en te streven naar balans en harmonie, kunnen we een positieve impact hebben op het leven van onze geliefde huisdieren. Laat ons samen streven naar een wereld waarin dieren niet alleen lichamelijk gezond zijn, maar ook spiritueel in balans.
Referenties:
- “Animal Chakra Healing: Balancing the Energy Body for Optimal Health and Well-being” by Diane Budd
- “Chakras for Beginners: A Guide to Understanding 7 Chakras of Dogs” by Caroline Rossetti
- “The Power of Chakras: Unlock Your 7 Energy Centers for Healing, Happiness, and Transformation” by Susan Shumsky
- “Je huisdier genezen met helende energie” door Margrit Coates