Voor veel mensen is verandering al moeilijk en stressvol, laat staan hoe dat voelt voor een dier… Dieren zijn vaak nóg gevoeliger dan mensen, dus veranderingen kunnen een behoorlijk grote impact hebben. Of het nu gaat om een verhuizing, de komst van een nieuw dier of een kind, verandering in routine… het kan stress veroorzaken bij jouw beestje.
Als ‘Kahu’ of dierverzorger is het onze verantwoordelijkheid om hen te helpen deze veranderingen soepel te doorstaan. In dit artikel geef ik je tips over hoe je jouw dier een pootje kunt helpen!
1. Wees consistent
Huisdieren zijn eigenlijk hele saaie pieten. Oké, grapje. Maar ze houden vaak wel heel erg van routine en voorspelbaarheid, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Probeer daarom zo veel mogelijk consistentie te behouden in het dagelijkse schema van je dieren. Ja, óók als je zelfs midden in de veranderingen zit, zoals bijvoorbeeld een verhuizing. Voer-, wandel- en speeltijden het liefst zo min mogelijk verstoren dus. Dit helpt je huisdier om een gevoel van veiligheid en stabiliteit te behouden, ook al is het even chaos.
2. Kleine stapjes
Of het nu gaat om een verandering van omgeving of de komst van een nieuw huisdier, introduceer veranderingen geleidelijk. Wat ook écht helpt, is vertellen wat er gaat gebeuren. Visualiseer dit en zeg hardop met een positieve energie tegen je dier wat er gaat gebeuren, wanneer precies en hoe leuk dit uiteindelijk gaat worden. Dieren voelen de energie, denken in beelden en alles IS nu eenmaal energie. Succes gegarandeerd, probeer maar. Je zult versteld staan!
Geef je huisdier ook altijd ruim de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Bijvoorbeeld, als je gaat verhuizen, breng dan wat tijd door in de nieuwe omgeving (dat is natuurlijk makkelijker met een hond dan met een kat) voordat je je huisdier daar volledig naartoe verplaatst.
3. Creëer een veilige ruimte
Als er grote veranderingen plaatsvinden, zoals verbouwingen in huis of vuurwerk in de buurt, creëer dan een veilige ruimte waar je huisdier zich kan terugtrekken. Dit kan een rustige kamer zijn met comfortabele bedjes, wat speelgoed en misschien een zacht achtergrondmuziek om hen te kalmeren (klassieke muziek bevat geluidsgolven die positief werken op het brein van je dier. Er zijn hele afspeellijsten voor katten en honden op Spotify. Tis geweldig!).
4. Beloon positief gedrag
Wees super enthousiast richting je huisdier als hij of zij kalm en rustig gedrag laat zien tijdens veranderende situaties. Dit moedigt aan en versterkt positieve associaties met de veranderingen die plaatsvinden. Vaak hebben ze ook wat extra geruststelling nodig, en dit is helemaal oké. Neem echt de ruimte hiervoor, ook al zit je krap in je tijd. Lekker veel knuffelen, een beetje spelen, samen ontspannen en lekker kletsen is dan ook geen overbodige luxe. Dit zal de stresslevels van je dier verlagen é meteen de band tussen jullie meer versterken.
5. Schakel een coach of therapeut in
Als je merkt dat je huisdier echt extreem gestrest of angstig is als gevolg van veranderingen, trek dan aan de bel bij een holistisch therapeut of dierencoach. Zij kunnen je gerichter en op maat adviseren over mogelijke oplossingen, zoals gedragstherapie of kruidentincturen voorschrijven om stress te verminderen. En ja, dit helpt echt! Ik heb al diverse klanten in mijn praktijk geholpen met rustgevende middelen op natuurlijke basis en het kan echt ontzettend helpen bij chaos en angst.
6. Heb geduld!
En dit is wat heel veel mensen moeilijk vinden, maar ook direct waarom er problemen ontstaan. Wanneer jij ongeduldig bent en gehaast, dan voelt je dier dat en het helpt gewoon niet mee om alles rustig te laten verlopen. Onthoud dat veranderingen simpelweg tijd kosten om aan te wennen, zowel voor jou als voor je dier. Wees daarom begripvol en geduldig terwijl je dier zich aanpast aan nieuwe situaties. Met tijd en een liefdevolle aanpak zal je beestje waarschijnlijk snel weer z’n oude zelf zijn.
Lang verhaal kort?
Veranderingen zijn onvermijdelijk in het leven, zonder veranderingen geen vooruitgang. Maar soms moeten we onze huisdieren hier een beetje mee helpen. Door zoveel mogelijk consistentie te bieden, veranderingen rustig door te voeren, extra liefde en aandacht te geven en positief gedrag enthousiast te belonen, ervaren ze minder stress. Zelfs tijdens uitdagende tijden van verandering.
Of het nu gaat om een kleine verandering in routine of een grotere levensgebeurtenis, het is belangrijk om je dier te ondersteunen en ze de tijd te geven om zich aan te kunnen passen. En ja, dat vraagt soms wat meer geduld en compassie. Maar het zorgt er wel voor dat je pluizige vriendje gelukkig en gezond blijft. Wat het leven dan ook in petto heeft.
Heb je hulp nodig bij het voorbereiden van je dieren op grote of kleine veranderingen? Laat het me weten! Ik help je graag. Ook op mijn Instagram deel ik veel tips en tricks over dieren.