Hoe herken je pijn bij katten: 8 signalen om te checken!

Als kattenliefhebbers willen we altijd het beste voor onze poezelige monstertjes. Maar als het op pijn aankomt zijn katten ware gluiperds. Ze kunnen namelijk flinke pijn ervaren, zonder dat we het meteen opmerken… Deze 8 signalen kun je checken om pijn bij katten te herkennen!

Katten hebben de neiging om pijn te verbergen als een overlevingsmechanisme, en ze kunnen dit ook als de beste! Het is daarom mega belangrijk dat je jouw kat door en door kent om de subtiele aanwijzingen van je pluizenbol te herkennen. In dit artikel bespreek ik een aantal hints die erop kunnen wijzen dat je kat pijn heeft. Red flags dus, als je dit herkent.

1. Veranderingen in gedrag

Hij likt nét wat vaker zijn achterhand. Ze kruipt nét wat vaker weg. En de neiging om te spelen is opvallend minder… Een van de eerste indicatoren van pijn bij katten is een verandering in gedrag. Let op of je kat zich terugtrekt en zich minder sociaal gedraagt dan je van hem of haar gewend bent. Sommige katten kunnen ook agressiever worden of juist meer aanhankelijk woren, afhankelijk van hun persoonlijkheid. En ja, sommige spinnen zelfs als ze pijn hebben om zichzelf te kalmeren. Dus laat je daardoor ook niet in de maling nemen!

2. Minder eetlust

Een plotselinge afname van eetlust is vaak geen goed nieuws. Het kan wijzen op pijn in de mond, aan het gebit, de darmen of wat dan ook. Let daarom dus goed op of je kat minder eet dan normaal of helemaal stopt met eten. Dit kan een signaal zijn dat er iets mis is en aandacht van de dierenarts nodig is.

Let op! Als je kat langer dan 1 dag niet wil eten moet je altijd contact opnemen met een goede (liefst holistische) dierenarts! Katten die langer dan 1 dag niet eten breken hun vetreserves af. Een kattenlever kan dit niet goed verwerken en je dier krijg leververvetting waardoor hij/zij misselijk wordt. Blijf alert.

3. Weinig tot niet meer spelen

Katten hebben van nature een jacht- en speelinstinct. De ene wat meer dan de andere, maar weet dat pijn ook invloed heeft op het speelgedrag van je dier. Weet daarom goed hoeveel je kat normaal gesproken speelt en let op of hij of zij minder speels is dan je gewend bent. Ook als je ziet dat je dier moeite heeft met springen, rennen of traplopen kan wijzen op pijnlijke gewrichten of spieren. Houd je ogen open en trek aan de bel als je twijfelt.

4. Minder wassen en selfcare

Katten wassen zich veel. En vaak. En dat is heel gewoon. Gemiddeld slapen zo’n 16 uur per dag, eten af en toe wat en gaan eens een blokje om. De rest van de tijd zijn ze druk bezig om zichzelf, en eventueel de andere katten in huis (of hun verzorgers), wasbeurten te geven. Doet je dier dit ineens stukken minder? Dan kan dat een teken zijn van pijn. Let vooral goed op of je kat plekken vermijdt die normaal gesproken aandacht krijgen tijdens het verzorgingsritueel. Dit kan een hint zijn van waar de pijn zit.

5. Miauwen of janken

Hoewel de ene kat wat stiller is en de andere vocaal kan zijn (ik heb zelf zo’n kletskous!), kunnen ze ook vocaliseren als ze pijn hebben. Vaak weten de mensen met een vocale kat ook goed de verschillende geluiden te onderscheiden. Zo niet, ga dan op taalles bij je dier, zodat het je ook opvalt als de tonen anders klinken. Let ook op of je kat meer miauwt of piept dan normaal, vooral tijdens het bewegen of wanneer bepaalde delen van het lichaam worden aangeraakt. Dit kan duiden op pijnlijke plekken.

6. Veranderingen op de bak

Pijn kan ook veel invloed hebben op het gedrag van je kat als hij of zij naar het toilet moet. Gedraagt je dier zich ongemakkelijk op de bak, heeft hij of zij moeite met plassen of poepen, zijn er veranderingen in de frequentie of consistentie van de ontlasting of zie je zelfs bloed bij de ontlasting? Dan moeten er alarmbellen bij je afgaan. Dit kan namelijk wijzen op problemen zoals urineweginfecties, obstipatie of andere vormen van pijn. Ga hiermee ook zo snel mogelijk naar de dierenarts!

7. Andere lichaamshouding

Let altijd goed op de lichaamshouding van je kat en weet ook hoe je kat zich beweegt als het wél goed met ‘m gaat. Een dier dat zich stijf houdt, zijn rug bolt of zijn poten onder zijn lichaam trekt, kan pijn ervaren. Let ook op of je kat bepaalde houdingen vermijdt, moeite heeft met opstaan ​​na het liggen of met uitstrekken.

8. Andere ademhaling of hartslag

In gevallen van (heel) heftige pijn kunnen katten sneller ademen of een verhoogde hartslag hebben. Let op onregelmatige ademhaling of het versnellen van de hartslag, vooral in rusttoestand en bijvoorbeeld ademen door de mond. Katten zijn in principe neusademhalers, maar in gevallen van stress bij bijvoorbeeld ernstige pijn kunnen ze ook door hun bekje gaan ademen. Dit kunnen een tekenen zijn van intense pijn of nood, dus in zo’n geval haast je je een ongeluk naar de dierenarts.

Komen deze signalen je bekend voor? Bel ALTIJD een holistisch dierenarts!

Ja, het herkennen van pijn bij je kat kan een echte uitdaging zijn vanwege hun intrinsieke neiging om het te verbergen. Ze willen ons vaak ook niet ‘lastigvallen’ en het hoort bij hun overlevingsmechanisme om de pijn niet te laten merken. Maar door op subtiele veranderingen in gedrag, eetlust, speelzin, verzorging, vocalisatie, toiletbezoek, houding en ademhaling te letten, kun je behoorlijk goed de hints van pijn opmerken en snel in actie komen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar als je pijn bij je kat vermoedt, ga dan altijd naar een goede (holistische) dierenarts. Als je er snel bij bent is je dier vaak echt nog wel te helpen. Ze hebben niet voor niets negen levens 🙂

Heb je nog vragen over het herkennen van pijn bij katten? Stuur me gerust een berichtje. Volg me ook op Instagram voor content over dieren, dierencommunicatie, healing en allerlei tips en tricks.

Hee, ik ben Cilla

Vertel hier kort over je blog, waar het over gaat en hoe jij baasjes helpt. Link eventueel naar je homepagina of over mij-pagina voor meer info. Dit tekstje is ook goed voor je SEO.

Plaats hier de titel van je weggever
meer blogs

JOIN THE CLUB!

Elke week gratis dierennieuws, waardevolle tips en advies?

I got you! Schrijf je in voor de Savage Animal Highlights en krijg wekelijks leuke tips, waardevolle lessen van de dieren, als eerste een overzicht van aankomende trainingen en veel meer! En wees niet bang dat ik je platbombardeer met spam, daar hou ik zelf ook niet van 😇

Dit wil je misschien ook lezen: