Iedereen die zich bezighoudt met food heeft er weleens van gehoord: antioxidanten. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Kort gezegd zijn antioxidanten voedingsstoffen die ervoor zorgen dat pro-oxidanten of vrije radicalen hun slechte ding in ons lichaam niet kunnen doen. Of nou ja, vrije radicalen slaan hoe dan ook toe, maar antioxidanten zorgen er dan voor dat de schade wat minder heftig is. Een soort awesome airbag van voedingsstoffen, dus.
Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamine C, E, betacaroteen, het lichaamseigen glutathion, seleen, zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. Als je fit, healthy en happy wilt blijven en wilt voorkomen dat je vroeg oud wordt, is het een goed idee om een shitload aan anitioxidanten te eten. De cellen in je lichaam hebben dagelijks voedingsstoffen nodig om hun werk te kunnen doen, zichzelf op te bouwen en weer af te breken. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt om dat goddelijke lijf te onderhouden? Yep, door te happen als een baas!
Vrije radicalen
Ik zal het wat concreter maken. Stel; je snijdt een banaan in plakjes en laat het een tijdje liggen. Dan zie je al snel dat hij zich niet zo lekker voelt en dat er bruine plekjes ontstaan; dit is oxidatie ofwel, de invloed van zuurstof. Aangezien wij mensen niet zonder zuurstof kunnen hebben we geen keus; maar zuurstof heeft ook nadelen voor ons lichaam. Bij het verbranden van voedingsstoffen, maar ook tijdens het sporten, gebruikt ons lichaam zuurstof. Bij deze verbranding ontstaan automatisch ook vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn dus niet te ontwijken, ze zijn overal. In de zon, in de lucht die je inademt, in een wolk sigarettenrook, maar ook in vlees. Daarnaast zorgen alledaagse situaties zoals stress, zware trainingen, alcohol en ongezond eten ook voor een flinke dosis pro-oxidanten in je lichaam. Dit klinkt natuurlijk allemaal hartstikke kut, maar er is een inieminie lichtpuntje. In bepaalde situaties hebben vrije radicalen ook een soort van nut. Immuuncellen gebruiken de vrije radicalen bijvoorbeeld om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten. Het leven is gelukkig niet alleen maar dood en verderf.
However: we hebben al snel teveel vrije radicalen in ons lichaam. Je kunt deze factoren proberen te vermijden en, zoals in mijn geval omdat ik niet zonder krachttraining kan, te lijf gaan met antioxidanten. Véél antioxidanten.

Schade voorkomen
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vrije radicalen samenhangen met ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer. Maar ook vroegtijdige rimpelvorming, lang spierpijn na het sporten en stijve gewrichten kunnen te maken hebben met teveel vrije radicalen.
‘Waar zitten antioxidanten dan in?’
Nou, gewoon. In je voeding! Eet gevarieerd en (zoveel mogelijk) plantaardig. Uiteraard zijn er ook antioxidanten te koop als supplement, maar er is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat deze net zo goed werken als de real deal. Als je supplementen eet in plaats van volledige voeding, mis je sowieso ook de bouwstoffen uit deze voeding die je cellen nodig hebben. Gelukkig zit er een overload aan antioxidanten in super lekker voer, dat scheelt.
In alle groenten (vooral de felgekleurde!), fruit, noten, kiemen, kruiden en specerijen zitten antioxidanten. In de één meer dan in de ander. Eet vers fruit het liefst met schil en neem ook voldoende avocado’s, dadels, blauwe bessen en granaatappelpitjes. Daarnaast puilt mijn kruidenrek uit en strooi ik royaal op alles wat ik eet en drink kaneel, koekkruiden, knoflook, oregano (antioxidantenbom!), kurkuma, gember en/of kerrie. Geniet dagelijks van een handje verse, ongebrande walnoten, amandelen of pecannoten en ja ja, eet dagelijks een blokje pure chocolade. Ik heb het hier uiteraard wel over de variant met meer dan 75% cacao, maar dat was denk ik wel helder 🙂 You know me, healthy puss.
Conclusie?
Vrij makkelijk en kort. Prop je vol met plantbased antioxidanten en leef langer, gezonder en mooier.
Pretty simple, right?
Was jij al bekend met antioxidanten en het belang ervan? En wat eet jij allemaal om je bundeltje op peil te houden? Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk.