‘Jij roept altijd dat de vegan lifestyle zo gezond is, Cilla. Allemaal leuk en aardig, maar dat duurt zeker eeuwen voor ik daar wat van merk, niet?’ Nee, niet. Sterker nog, dat verschil merk je eigenlijk al vrij snel. Op het moment dat ik overstapte van een vega naar een vegan lifestyle voelde en zag ik na een week of twee al huge verschillen. Ik was fitter, had een lager vetpercentage, mijn huid zag er beter uit en mijn herstel na het sporten ging sneller dan eerst.
Deze 5 voordelen merk je overigens wanneer je alleen al stopt met vlees eten… kun je nagaan wat een #powerbeast je wordt wanneer je alle dierlijke producten laat staan. I rest my case.
1. Prettige toiletbezoekjes
Vlees skippen betekent waarschijnlijk (hopelijk!) dat je nu meer groenten gaat eten en daarmee ook creatiever wordt in de keuken. En meer groenten = meer vezels binnenkrijgen dan ooit tevoren. En jullie weten allemaal hoe blij Cilla wordt als jullie vezels eten. Zo niet, lees dan eerst nog even dit artikel!
En ja, vezels zorgen ervoor dat je makkelijker en ‘soepeler’ naar het toilet kunt. Hiep hiep hoera, want dat resulteert in meer toiletbezoeken voor de grote boodschap en dus ook minder last van akeligheden zoals obstipatie en buikpijn. Let wel: in het begin van de switch is het voor sommige mensen met gevoelige darmen beter om de groente- en vooral bonen inname langzaam op te bouwen. Van nauwelijks vezels naar een bom aan vezels kan er namelijk ook voor zorgen dat je darmen wat van slag raken. Zodra je lichaam gewend raakt aan je nieuwe eetpatroon, komt dat vanzelf goed. Zo niet, dan kan een korte probiotica kuur helpen óf overleg even met een plant based diëtist of food coach.
2. Je darmbacteriën vieren feest
En om nog maar even voort te borduren op praatje poep; wetenschappers hebben daadwerkelijk gekeken naar de verschillen in darmbacteriën bij vegetariërs, veganisten en vleeseters. En jawel hoor, vooral het verschil tussen vleeseters en veganisten was enorm, zo onthulden de onderzoekers in dit artikel. De darmbacteriën van de mensen die volledig plantaardig aten bleken een feestje te vieren. Voornamelijk om het feit dat meer goede, beschermende bacteriën aanwezig waren dan slechte.
Whut? Hoe dan?!
Heel simpel eigenlijk. Ons microbioom – of darmflora – bestaat uit een massa goede bacteriën die onder andere in je darmen huishouden. De gezondheid van die goede bacteriën is essentieel voor je lichaam; zo heeft het invloed op je immuunsysteem, het ontwikkelen van je hersenen en het verteren van je eten. Je darmbacteriën worden niet voor niets door veel onderzoekers en diëtisten ‘het tweede brein’ genoemd.
De vezels in plantaardige voeding bevorderen de groei van deze gezonde bacteriën in onze darmen. Een voedingspatroon met veel vlees, eieren en zuivel kan de groei van ziekteverwekkende bacteriën juist bevorderen omdat hier nauwelijks vezels in zitten. Dus hup hup hup, groenten eten en meefeesten met die darmflora jij!

3. Verminderde kans op (darm)kanker
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat je van het veelvuldig eten van rood en bewerkt vlees, zoals saucijzen en frikadellen, een verhoogde kans hebt op darmkanker. Sterker nog: bewerkt vlees staat zelfs in de lijst met schadelijkste producten voor je gezondheid. Gezellig samen in het lijstje met alcohol en sigaretten. En dit is al aan de orde als je er heel weinig van eet: 50 gram bewerkt vlees, zoals ham of salami, vergroot de kans op darmkanker al met 18 procent, stellen de experts van de WHO. Kun je raden hoe je lichaam zich voelt als je dit elke dag in je oh zo gezonde broodtrommeltje meeneemt naar het werk…
Daarnaast toonde ook dit onderzoek aan dat vegetariërs ongeveer 40% minder kans lopen om darmkanker te ontwikkelen in vergelijking met vleeseters. Het eten van vlees wordt naast dikke darmkanker ook gelinkt aan prostaatkanker, borstkanker, lymfeklierkanker en maagkanker.
Grofweg komt dat door twee dingen:
1. Dierlijke producten bevatten veel stoffen die ons risico op kanker direct verhogen, zoals vetten en carcinogeen heterocyclische aminen.
2. Een plantaardig voedingspatroon bevat veel ‘kankerwerend’ voer, zoals granen, bonen, groenten en fruit. Deze voeding barst van de antioxidanten en fytochemische stoffen (een chemische verbinding in planten die het immuunsysteem stimuleert) en heeft daarmee een direct positief effect op de gezondheid.
Oh ja, en in dit artikel kon je ook al lezen waarom ik zo lyrisch ben over antioxidanten en hoe belangrijk het is voor je gezondheid om hier elke dag voldoende van binnen te krijgen. #deartikelenvliegenjeomdeorenalles
4. Lager vetpercentage (als je je niet het schompes schranst!)
Vette hamburgers, bacon & eggs, braadworst… als je veel bewerkt vlees consumeert is het niet vreemd dat je lichaam er niet gezonder op. Redelijk logisch dus dat je vet verliest als je dit skipt en vervangt voor gezonde, plant based foods. Uit dit onderzoek blijkt dat 3 tot 5 kilo vet afvallen heel normaal is, en dat merkte ik ook bij mijn cliënten toen ik zelf nog werkzaam was als vegan foodcoach.
MAAR! Daar wil ik wel helder, duidelijk en crystal clear bij benadrukken dat ik het dan heb over een gezond en volwaardig whole food plant based eetpatroon. Als je het vlees schrapt uit je dieet en je elke dag volpropt met friet, vegan burgers en non-cheezcakes gaat die vlieger natuurlijk niet op. Maar ik ga er voor mijn eigen gemak gewoon even vanuit dat je dit zelf ook wel snapt.

5. Je ongezonde cholesterolwaarde daalt
Dierlijke producten bevatten veel ongezonde vetten. Verzadigde vetten zorgen voor meer LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Naast vlees en andere dierlijke producten zitten er ook veel verzadigde vetten in andere zwaar bewerkte, vaak voorverpakte producten zoals koek, taart en vette snacks.
Door het vlees te schrappen (ja, en dus ook te stoppen steeds hapjes te nemen van die asociaal lekkere vegan koekjes die je elke week haalt bij de bio-winkel) kun je het gehalte LDL cholesterol laag houden. Daarnaast tonen diverse studies aan dat wanneer mensen vega(n) gaan eten het LDL tot wel 35% kan zakken. Just sayin’.
Conclusie?
Als je alleen het vlees laat staan, ben je al aardig op weg een healthy maddafakkaaa te worden. Maar laat je álle dierlijke producten achterwege en stap je over op een volwaardig plant based voedingspatroon worden niet alleen je darmbacteriën übervrolijk, maar ook je medemens, de aarde, dieren én jijzelf. Want hoe awesome is het om te weten dat het voer dat je naar binnen schuift niet alleen superlekker is, maar je er ook nog een beetje andere levens mee redt. Zie je? Told you so!
Eet jij al vleesloos? Helemaal plant based? Of wil je misschien overstappen op een vega(n) voedingspatroon, maar ben je het spoor een beetje bijster en weet je niet waar je moet beginnen? Laat me weten in de comments of via Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk