Close

5x goede redenen om niét te gaan sporten

Jongens, tis wat met die Corrie nu, hé. Over het algemeen ging ik gewoon lekker vier á vijf keer per week naar de gym. Het hoorde zo ontzettend bij mijn leven. Maarrrrr, door alle maatregelen én mijn long covid klachten staan de zaken er nu even anders voor. Andere tijden, andere trainingsroutine. Zolang je in beweging blijft en niet elke dag na je werk meteen aan de bank geplakt zit, ga je lekker.

Toch zijn er dus ook een aantal situaties waarin je die workout beter wel kunt skippen. Of laat ik zeggen, anders kunt invullen dan alleen maar met keiharde explosiviteit. Met deze vijf goede redenen om niét te gaan sporten zet je jezelf en jouw selfcare even heerlijk schaamteloos op nummer één.

1. Je hebt nog erge spierpijn

Met een klein beetje spierpijn of stijfheid kun je best gaan. No prob. Maar heb je echt nog heftige verzuring of loop je als een bejaarde? Wees dan niet eigenwijs en neem een dag (of twee) extra rust. Je lichaam is namelijk hard z’n best aan het doen om jou te laten herstellen en je spieren hebben die break gewoon nodig. Ja, ook als je een Super Power Beastmode Human bent die alleen maar gezond eet.

Zeker in het geval van brandende pijn, steken hier en daar of extreem gespannen spieren moet je even een workout skippen. De kans op een blessure is groot wanneer je hier poep aan hebt en doodleuk doortraint. En daar zit je helemaal niet op te wachten, geloof mij. Dus neem een lekkere shake met fruit en wat extra eiwitten voor je herstel en zennnn.

2. Je bent ziek

Met een snottebel en een kuchje kom jij die training wel door. Sterker nog, als je een lichte verkoudheid hebt kan het je zelfs helpen om je weer wat beter te voelen.

Maar als je koorts, griep, maagproblemen of darmen hebt die moeilijk doen, dan is het slimmer om thuis te blijven. Je lichaam is namelijk aan het vechten tegen de ziektekiemen en alle witte bloedlichaampjes moeten momenteel in gevecht met de ziekteverwekkers. Als jij nu gaat trainen en je lichaam belast, dan loop je het risico dat je morgen écht hondsberoerd bent. Lekker op de bank blijven liggen zeg ik.

En heb je (long) covid? Dan is het zelfs verstandig om een professional zoals een fysio in te schakelen om te overleggen wat je überhaupt op dat moment aan beweging kan en mag doen. Train je door met after-covid klachten, dan is het vette roofbouw op je lichaam en kun je zelfs myocarditis krijgen. Neem jezelf en je klachten dus serieus.

3. Je had deze week nog geen rustdag

Vroeger had ik dit best vaak. Madam #EatSleepTrainRepeat was veel te fanatiek, zéker voor wedstrijden, en trainde doodleuk drie keer op een dag. Iets met teveel enthousiasme en niet weten van ophouden. Het gevolg? Drie dagen met een griezelig griepporum op de bank zitten omdat ik dan overtraind was. Not amused, strontchagerijnig, alles erop en eraan. Het was altijd een feest, lieve mensen.

Het is best lastig te zeggen wat de juiste aantal workouts zijn per individu. Dat is ook een beetje een kwestie van uitvogelen. Maar of je nu beginner bent of gevorderd: het is gewoon verstandig om minimaal twee dagen per week geen (heftige) trainingen in te plannen. Ook niet als je het gevoel hebt dat het wel kan. Had ik namelijk ook. Bummer.

Luister altijd goed naar je lichaam en niet naar je ego of adrenaline (lastig, I know). En wees eerlijk tegen jezelf als je voelt dat je beter een dag rust kunt pakken. Train je dan een keer drie dagen inplaats van vijf? Soit. Je hebt nog je hele leven om los te gaan in de gym, right?

4. Je bent (net) ongesteld geworden

Het leven van een vent is zó makkelijk. Damn.

Anyway. De meningen over wel of niet sporten tijdens de rode feestweek zijn verdeeld. Net als bij andere pijnklachten is het belangrijk om naar je lijf te luisteren. Heb je he-le-maal nergens last van? Good for you! Maar als dit wel zo is, accepteer dat dan en skip gewoon je training.

Zo weet ik van mezelf dat dag één altijd meh is. Buikpijn, stress, moe… ik kan mijn geluk niet op, dat snap je. Maar ik weet inmiddels dat dit gevoel gewoon oké is en dat ik die dag niet moet gaan. Punt. Daartegenover staat wel weer dat de misère bij mij maar één dag duurt. De rest van mijn menstruatiedagen ga ik gewoon fluitend (oké, grapje) sporten. Is dit bij jou niet het geval en ben je vijf dagen van de leg? Dat kan. Ga hier niet over piekeren, respecteer je lijf en let it be.

Dat gezegd hebbende vind ik dat er nog steeds vaak te luchtig wordt gedaan over menstruatiepijn. Terwijl het eigenlijk gewoon raar is om met een stalen smoelwerk heel erg te doen alsof je er geen last van hebt (en ondertussen dood te gaan van een paar burpees en double unders). Waarom zou je? Daarnaast maakt je lichaam ook nog eens meer oestrogeen aan wat ervoor zorgt dat jouw gewrichtsbanden iets zwakker worden. Hierdoor is de kans op blessures meteen iets groter. Just sayin’.

5. Je hebt net gegeten (of juist nog helemaal niks)

Ongeveer een uur voordat je naar de gym gaat is een bakje sojayoghurt met banaan of een spinazie-smoothie prima. Maar als je té kort voor je workout eet krijg je absoluut last van oprispingen, steken in je zij of andere narigheid. De reden hierachter is eigenlijk vrij logisch: wanneer je eet stroomt er (extra) bloed naar je spijsverteringskanaal zodat alles verteerd kan worden. Maar als je meteen na het eten gaat sporten zal een deel van hetzelfde bloed naar je spieren worden gestuurd. Dit vertraagt je vertering waardoor je een opgeblazen gevoel, gestresste maag en dikke boeren kunt verwachten. Niet chill.

Je kunt er ook voor kiezen om te trainen op een lege maag, maar dan ligt het er wel aan hoe lang het geleden is dat je iets gegeten hebt. Hoe leger je maag is, hoe sneller het invloed heeft op je energielevel en de mate van intensiteit van de training. Sporten met een té goed gevulde maag kan er weer voor zorgen dat je slomer bent dan normaal.

Dus heb je een foodbaby? Of eigenlijk over de hele dag simpelweg te weinig gegeten, om wat voor reden dan ook? Train dan óf later óf verschuif je training naar morgen. You’ll survive.Heb jij goede redenen om niet te trainen? Of ben je weleens tegen je gevoel in tóch gegaan? Wat gebeurde er toen? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram. En oh ja, vergeet je niet elke woensdag te luisteren naar mijn podcast? #vindikleuk

svg9 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow