Close

17x supereasy, verrassend vegan broodbeleg

De mensen die mij volgen op Insta weten dat ik vaak via Stories deel wat ik eet. Dat doe ik heus niet omdat ik vind dat mijn voer er zo epic uitziet (oké, grapje. Best wel eigenlijk), maar vooral om anderen te inspireren met wat ze allemaal op hun brood kunnen doen. Ik krijg namelijk geregeld de vraag wat ik doe tegen de ‘hummus verveling’. Veel (beginnende) vegans eten vaak – uit gemak, maar ook voor de zekerheid – hummus op brood. En op een gegeven moment komt dat inderdaad je neus uit, dat snap ik. Hoe lekker hummus ook is, verandering van spijs doet eten. 

En daarom dacht ik: tijd voor een blog over wat je als vegan nu allemaal op brood kunt kwakken. En dat is véél, lieve mensen. Keuzestress, alles. Van plantaardige salami, kruidenkaas en brie tot chocolade vlokken, kokosbrood en speculoospasta; bijna alles is tegenwoordig verkrijgbaar in een vegan variant. Maar aangezien ik het op zich ook best prettig vind om in mijn huidige shape te blijven heb ik voor dit artikel gekozen om de meer gezondere opties te highlighten. Want die zijn namelijk óók heel lekker 🙂 Beloofd!

Met deze 17 inspi receptjes voor op brood, kun jij hoe dan ook weer even vooruit.
|

1. Avocadeau – avocado, grove mosterd, reepjes verse mango en wat gecrushte cashewnoten. Oh, en 1 snufje chili voor extra pit!

2. Red ‘n black – begin met (zongedroogde) tomatenpuree en beleg met plakjes cherrytomaat, zwarte olijf, zeezout en peper. Top af met een eetlepel soja kwark en kiemgroenten naar keuze. Zo simpel, maar zó YUM!

3. Sexy komkommer – besmeer je brood eerst met cashewpasta en leg er vervolgens dunne plakjes komkommer op. Top af met een snufje roze himalayazout en verse zwarte peper. Chique AF.

4. Falafel in je waffel – halveer de falafelballetjes en verwarm kort in de grill of pan. Besmeer een boterham met tomatenpuree, de falafelballetjes en top af met fijngesneden bosui, peper, knoflookpoeder en suikervrije ketchup, curry of chilisaus. Life’s good.

5. No Tuna Melt – Garden Gourmet heeft sinds kort Vuna, die naar mijn idee echt akelig dichtbij de smaak van tonijn uit blik komt. Besmeer je brood met wat tomatenpuree, kwak de vuna erop,, peper en zout, wat kappertjes. En vervolgens een plakje plant based kaas erop en bestrooien met oregano. Paar minuten in de oven. Damn. Einde bericht. #joe

6. PBJ – weinig anders aan toe te voegen dan f*ing perfect. De 100% suiker- en toegevoegde olievrije pindakaas met stukjes noot van de Appie is nog steeds mijn favoriet. Mijn lievelingsjam is van FiordiFrutta, vijg of abrikoos, gewoon bij Jumbo en Ap. Oh, en pindakaas met plakjes verse aardbeien en kaneel is trouwens ook baas. Even wennen, maar echt puik. Probeer maar!

7. Pizza op brood – begin met tomatenpuree en leg er vervolgens reepjes gegrilde rode paprika, dunne uienringen, olijven, zongedroogde tomaatjes en vers basilicum op. Top af met oregano en plant based shredded cheese. Deze combi is ook lekker met twee boterhammen op elkaar, dus als tosti.

8. Tropische verrassing– besmeer je brood met 1 el kokosjoghurt en leg hier klein gesneden blokjes ananas op. Top af met vanillepoeder. BAM!

9. Waar rook(tofu) is…  – Rooktofu smaakt heerlijk gegrild en hartig, ideaal voor de afwisseling. Gebruik 1 tl tomatenpuree en mosterd als basis en leg hier dunne plakjes rooktofu op, te koop bij COOP van Vivera of Jumbo eigen merk. Top af met blokjes augurk, gedroogde peterselie, bieslook en zwarte peper.

10. Heil Seitan – Misschien wat meer voor de gevorderde vegan, maar I loooove seitan. Het is nagenoeg vetvrij, lekker eiwitrijk en het heeft een stevige bite. Je kan het zowel koud als warm eten, dus makkelijk om mee te nemen. Besmeer je brood met suikervrije BBQ saus en leg hier de seitanstukjes op. Awesome combi met wat blokjes rode paprika en avocado. Top af met peper, uienpoeder en bieslook.

11. Mozza feestje – je kunt vegan mozzarella tegenwoordig bij best veel zaken halen. In Rotterdam bij de Groene Passage, bijvoorbeeld. Maar de Jumbo bij mij aan de overkant heeft het ook. En ik dacht het zelfs te zien bij Ap ook. Anywoo, plakjes mozzarella op je brood kwakken, wat zongedroogde tomaat erop, Italiaanse kruiden en even in de oven.

12. Kippies zonder flippies – Kies het merk kipstuckjes die jij het lekkerst vindt en leg ze even in de grill. Besmeer ondertussen je brood met een dun laagje homemade hummus. Schep de warme stukjes erop en top af met wat Mayolijn, plakjes tomaat, komkommer, gegrilde paprikapoeder en peper.

13. Biet it – de heerlijke bietenburger die tegenwoordig in de supermarkten liggen zijn heerlijk en smaken prima op een boterham. Bak of grill de burger kort en besmeer je brood alvast met geprakte avocado, peper en zout. Doe de burger erop en top af met mayolijn, mosterd, ketchup, augurkblokjes en geraspte wortel.

14. Grill them veggiez – grill in de oven flink wat dunne plakjes aubergine, courgette en reepjes rode paprika (zodat je genoeg hebt voor een paar dagen). Bestrooi voor ze de oven in gaan met peper, een snufje zout, knoflookpoeder, uienpoeder en paprikapoeder. Laat afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare box in de koeling. Beleg je boterham hiermee, op een bodem van tomatenpuree, hummus of mayolijn.

15. Eitje? Eitje! – je kan uiteraard zelf vegan eiersalade maken, maar het is zoooooo heerlijk om af en toe voor gemak te gaan. En nu kan dat! Bij de Ap hebben ze tegenwoordig kant en klare vegan eiersalade in bakjes in het koelschap. Rooster je brood, doe deze no-egg salad erop, en voeg extra plakjes gegrilde paprika, wat zongedroogde tomaatjes en komkommer toe.

16. Sweet, sweet potato – lekker anders-dan-anders; geroosterde zoete aardappel op brood is the shit. Snijd kleine blokjes en rooster in de oven op dezelfde manier als de gegrilde groenten op nr. 14 hierboven. Gebruik als basis tomatenpuree of hummus en beleg met blaadjes verse spinazie, de zoete aardappelblokjes, schijfjes zwarte olijf en walnoten. Besprenkel met wat citroensap.

17. Appel-peer cadeautje – Ik ben zelf niet zo’n mega zoetekauw, maar brood met pure appelstroop, schijfjes peer, een plukje alfalfa en stukjes walnoot word ik toch wel heel vrolijk van.

Heb jij nog andere heerlijke plant based broodbeleg tip? Let me know! Ik ben heel benieuwd, dus laat het weten in de comments of Facebook of Instagram.

svg8 min read

Leave a reply

svg

Hi! Ik ben Cilla

cilla@savagecilla.nl

Vegan ethisch influencer, blogger, spreker, podcastmaker

Nice dat je er bent! Op dit plantbased platform neem ik jou mee in mijn wereld waarin taboes, ongelijkheid, ongemakkelijkheden en bullsh*t bespreekbaar zijn. Rauw én recht voor z’n raap.

Follow me!
Trending Now
Subscribe & Follow